1 Iulie fără noi măsuri de relaxare, dar cu sancțiuni mai drastice

30 iunie 2020 | 0 comentarii |

Autoritățile au luat această decizie pentru prima dată de la ieșirea din starea de urgență, ținând cont de evoluția situației epidemiologice care se află din nou pe un trend ascendent.

 

La o lună și jumătate după ieșirea din starea de urgență,  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis ca la intervalul obișnuit, de două săptămâni, să nu mai adopte un nou set de măsuri de relaxare, așa cum se întâmplase până acum, pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de Covid-19 înregistrate zilnic, coroborat și cu creșterea numărului de pacienți în stare gravă, aflați la Terapie Intensivă. Printre cele mai așteptate măsuri de relaxare așteptate pentru data de 1 iulie era redeschiderea restaurantelor, însă acest lucru nu se va întâmpla, deocamdată, până când situația epidemiologică nu va reveni la o evoluție favorabilă.

Una dintre cauzele pentru care numărul cazurilor noi a început să crească după o perioadă în care intrase pe un trend descendent, este nerespectarea regulilor preventive stabilite, atât de către populație, cât și de administratorii teraselor și altor unități cărora li s-a permis să își reia activitatea după ieșirea din starea de urgență. Nu în ultimul rând, o cauză importantă o constituie și faptul că tot mai mulți oameni cred că virusul nu există și că totul este conspirație, sau că pericolul nu este atât de mare. Mulți dintre ei neagă datele oficiale comunicate zilnic, susținând fără nici un argument logic ca acestea sunt falsificate și că în realitate numărul îmbolnăvirilor este mult mai mic sau chiar inexistent. Prin urmare refuză să respecte măsurile de protecție, chiar dacă este vorba ș ide reguli elementare de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini.

 

În aceste condiții, era firesc că noi măsuri de relaxare ar putea duce la agravarea situație și astfel s-a ajuns la decizia luată ieri de CNSU. Nu doar că nu vor fi luate noi măsuri de relaxare, ci se vor înăspri și sancțiunile pentru organizatorii de evenimente care nu respectă regulile de siguranță sanitară în vigoare. Astfel, începând de mâine, aceștia își vor pierde autorizația de funcționare dacă nu vor ține cont de respectarea regulilor în vigoare în cadrul evenimentelor  și activităților pe care le desfășoară.

În rest, hotărârea adoptată de CNSU modifică și completează anumite prevederi care se aflau deja în vigoare și până acum. Astfel, conform noilor prevederi, activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică. Totodată, noţiunea de „triaj epidemiologic” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora se va înlocui cu cea de „triaj”.

 

Nelu Tataru

De la 1 iulie se permite organizarea şi desfăşurarea antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condiţiilor stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii şi aplicabile pentru Liga I de fotbal. Hotărârea prevede și permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

În ceea ce privește exercițiile, aplicațiile și alte activități specifice din domeniul apărării naționale, desfășurate în aer liber, organizarea acestora este permisă cu participarea a maxim 200 de persoane și sub supravegherea unui medic epidemiolog. Nu în ultimul rând, în cazul activităților cu caracter diplomatic organizate în aer liber la sediile ambasadelor, trebuie ca fiecare participant să aibă asigurată o suprafață de cel puțin patru metri pătrați și să se respecte toate regulile sanitare.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că evoluția situației epidemiologice va fi monitorizată și săptămâna viitoare, iar în funcție de aceasta ar putea fi luate noi decizii. În opinia sa lucrurile ar putea reveni oarecum la normal la începutul lunii august, când riscul epidemiologic va fi unul mai scăzut decât în prezent, însă asta depinde în mare măsură de comportamentul populației și de respectarea măsurilor de prevenire.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*