Ziua Muncii în izolare, fără grătare la iarbă verde și fără distracție pe litoral

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru se teme însă că, în minivacanța de 1 Mai, românii vor încălca restricțiile impuse de pandemie, iar rezultatele obținute până acum, în combaterea coronavirusului, ar putea fi date peste cap de o prezență masivă a oamenilor pe străzi și în parcuri.

 

Nelu Tataru

Ziua de 1 Mai a devenit Ziua Internațională a Muncii după ce, în 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a stabilit că în această zi se va celebra sacrificiul muncitorilor care au participat la greva de la Chicago. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Pandemia de coronavirus aduce însă, anul acesta, un altfel de 1 Mai, iar dacă în alți mergeam în aceste zile pe litoral, la Vama Veche sau la Mamaia, ori încingeam grătarele la iarbă verde, acum vom sărbători Ziua Muncii în izolare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat în vizită la Botoșani, a remarcat că a văzut „cam multă mișcare” pe străzi și și-a exprimat îngrijorarea că acet weekend va fi unul „de foc”, hotărâtor pentru ceea ce se va petrece în continuare. „Vine 1 Mai, 2 şi 3. Este un weekend de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfăşurare în acest moment. (…) Se vorbeşte de o relaxare în perioada când expiră această prelungire a decretului prezidenţial. În condiţiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniştite, preconizăm 10.000- 12.000 în ultima săptămână. Dacă avem linişte de 1, 2 şi 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni, până pe 15 mai, să vedem o scădere a numărului de cazuri și a numărului de decese, o scădere a numărului de cazuri internate în terapie intensivă. Dacă se petrece acest lucru, putem gândi după 15 mai nişte măsuri ca să ridice nişte restricţii”, a afirmat ministrul.

 

Şi șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că a observat că pentru unii a început deja relaxarea şi a atras atenția că riscăm ca, după două săptămâni, să se impună şi alte restricţii dacă apare un număr exploziv de cazuri.Pentru unii se pare că relaxarea deja a început într-un fel fără nicio limită (…). Nu ştiu cum se comportă oamenii la ţară, tot auzim că acolo şi mai puţin se respectă regulile. Am trecut prin nişte sate în care oamenii aveau mască pe faţă. Adică, unii ascultă şi înţeleg situaţia, dar sunt unii care nu înţeleg. Ce spunem noi acum? Noi spunem următorul lucru: da, din 15 mai încercăm să începem relaxarea, gradual, cu adaptarea”, a afirmat Raed Arafat, subliniind că în cazul în care în următoarea perioadă nu se respectă măsurile de izolare şi se ajunge să explodeze numărul noilor cazuri de coronavirus, atunci s-ar putea impune noi restricţii.

Şeful DSU a arătat că unele activităţi nu se mai pot relua în forma cunoscută până acum, ci cu adaptări la noua situaţie creată de COVID-19. „Nimeni nu zice că nu se vor deschide restaurantele, dar nimeni nu zice că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu zice că se vor redeschide cum au fost înainte, vor fi adaptări pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele s-ar putea să nu se deschidă de la început, să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuşi sub control”, a mai spus Arafat.

 

Pentru buzoieni în mod special, Inspectoratul Județean de Poliție și prefectul Leonard Dimian au transmis populației că, de 1 Mai, trebuie să respecte în continuare restricțiile impuse prin Ordonanțele Militare și să păstreze distanțarea socială. „De data aceasta, grătarul îl facem acasă, în familie”, este mesajul ferm al Poliției, care anunță controale pe șosele dar și pe străzi, pentru descurajarea celor care se vor încumeta să iasă din case pentru a petrece în acest week end.

Știm că majoritatea oamenilor sunt de bună credință și fac eforturi pentru a respecta restricțiile impuse pentru protejarea celor vulnerabili și le mulțumim pentru aceasta. Ne dorim ca efortul pe care cu toții îl facem acum să fie unul cât mai scurt, iar când totul se va termina să îi avem pe toți cei dragi alături de noi. Acest lucru ține de modul în care fiecare dintre noi reușește să pună interesul comunității din care face parte deasupra interesului personale. Pentru a va proteja pe dumneavoastră, pentru a vă proteja familia, respectați Ordonanțele Militare în continuare, cu toate că vine un nou weekend prelungit, ocazionat de sărbătorirea zilei de 1MAI”, se subliniază în mesajul transmis de IPJ în care se arată că accesul este restricționat în toate zonele cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde, iar echipajele poliției rutiere, de ordine publică, efective ale jandarmeriei buzoiene și ale Poliției Locale, cu sprijinul armatei, vor supraveghea toate locațiile cunoscute ca zone de agrement preferate pentru ieșirile la iarbă verde.

La rândul său, prefectul Leonard Dimian a transmis un mesaj prin care subliniază că „nu a sosit încă timpul să ne relaxăm în privința măsurilor stabilite pentru prevenirea infecției cu noul Coronavirus” și că „trebuie să avem grijă de sănătatea noastră și a celor dragi”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*