Victime colaterale ale autoizolării, mulți buzoieni ajung la spital în urma unor accidente casnice

Numărul prezentărilor la secția de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență a ajuns, în această perioadă, la 75% din cel înregistrat înainte de instituirea stării de urgență.

 

Dr. Dan Mihai

Primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar buzoienii, în special cei care locuiesc la casă, s-au apucat de lucrările de sezon. Unii dintre ei s-au dovedt chiar mai sârguincioși decât în anii anteriori, pe fondul lipsei de ocupație generate de autoizolarea la domiciliu. Feriți de infecția cu noul virus, dar obligați să stea acasă, mulți au profitat de zilele călduroase pentru a face diverse reparații în gospodărie sau pentru a lucra în grădină, fără a incălca astfel încălca restricțiile de circulație. Din păcate, unii și-au foțat limitele, devenind victime colaterale ale autoizolării.

Ca urmare a acestei situații, a crescut numărul de accidente casnice, fapt ce se resimte din plin la secția de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Medicii buzoieni sunt însă pregătiți să facă față situației speciale în care își fac datoria, cu măsuri suplimentare de precauție, pentru a evita riscurile contaminării cu COVID-19 atât în cazul lor cât și al pacienților.

Chirurgul ortoped Dan Mihai spune că, după o perioadă de „liniște”, resimțită în primele zile ale stării de urgență, numărul prezentărilor pe secție și chiar al intervențiilor chirugicale necesare pentru tratarea unor politraumatisme sau fracturi înregistrează o creștere destul de mare, majoritatea pacienților fiind victime ale unor accidente petrecute în gospodărie. „Am ajuns la un număr de prezentări echivalent cu 75% din cel înregistrat în perioadele normale, ceea ce mi se pare foarte mult, în condițiile date”, constată medicul buzoian.

 

Dr. Dan Mihai subliniază că deși s-au diminuat trauatismele înregistrate ca urmare a unor accidente rutiere sau de muncă, a crescut numărul victimelor accidentelor casnice, care ajung la ortopedie cu fracturi, unele destul de grave. „Unii au căzut de pe casă în timp ce reparau acoperișul, alții, de pe boltă, în timp ce legau via, alții au vrut să-și fasoneze pomii fructiferi sau să-și repare casa și anexele gospodărești și au căzut de pe scară etc. Mai sunt cei cu diferite traumatisme suferite tot în urma unor activități pe lângă casă, iar multe dintre cazuri sunt destul de grave. În toată această perioadă, am operat mult pe secție, au fost zile când am avut chiar și 4-5 intervenții chirurgicale”, a declarat medicul, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

Acesta face un apel către cei care sunt angrenați în astfel de activități ca, în această perioadă, să își ia toate măsurile de precauție și, pe cât posibil, să se rezume la problemele de strictă necesitate, iar cei care știu că suferă de boli cronice să-și administreze corect tratamentele, pentru a evita riscul unor efecte secundare care ar putea fi evitate.

 

Medicul buzoian atrage atenția că, în special această perioadă, în care s-a limitat accesul pacenților în spitale pentru afecțiuni care nu reprezintă urgențe, în scopul reducerii expunerii la infectarea cu COVID-19, este necesar, pe cât posibil, să punem mai mult accent pe prevenție.  „Ar trebui să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă în această perioadă, cel puțin până când vom avea o confirmare a relaxării restricțiilor. Trebuie să ne gândim la situația spitalelor și să îi protejăm pe cei care sunt internați acolo cu probleme grave. Gândiți-vă ca o persoană infectată cu Covid-19, care este asimptomatică, suferă un astfel de accident în timpul unei operațiuni care nu era de strictă necesitate, și ajunge la spital, fiind purtătoare a virusului. E drept că se face triajul și se evalueaza orice pacient la intrare, dar tot există un anumit risc de contaminare, iar de la un astfel de caz se poate ajunge la închiderea secției sau chiar a întregului spital, dacă lucrurile scapă de sub control. Sunt riscuri la care trebuie să ne gândim și să le evităm dacă este posibil”, a mai precizat dr. Dan Mihai.

Acesta este de părere că populația dă prea devreme semne de relaxare față de restricțiile de circulație care sunt încă în vigoare, și astfel există riscul ca la 15 mai să asistăm la o nouă prelungire a stării de urgență, în loc să beneficiem de mai multă libertate de mișcare, așa cum a promis președintele Iohannis în urmă cu câteva zile.

 

Oamenii ar trebui să se rezume în continuare doar la deplasările strict necesare, consideră medicul buzoian, care subliniază că este necesar să facem și mișcare, însă doar în casă, în curtea proprie sau în apropierea domiciliului, așa cum se prevede în ordonanțele militare. „Observ o relaxare în rândul populației și asta s-ar putea să ne coste mai târziu, pentru că pericolul răspândirii coronavirusului nu a trecut. Oamenii ar trebui să mai aibă răbdare până la 15 mai și să se rezume doar la deplasările strict necesare. Desigur, nu trebuie să împingem lucrurile în extrema cealaltă și să nu ieșim două luni din casă, pentru că avem nevoie și de mișcare, însă doar în apropierea locuinței, cu mască și fără a socializa cu prietenii sau vecinii. Putem să ne salutăm și să schimbăm două vorbe, însă respectând distanțarea socială și nu stând alături pe bancă, de exemplu”, a punctat dr. Dan Mihai.

O astfel de tendință de a socializa se remarcă în principal în cazul vârstnicilor, cărora li s-a acordat un interval mai lung de timp, în care pot ieși din casă. „Este de înțeles dorința lor de a socializa, de a sta de vorbă unii cu alții, pentru că unii dintre ei sunt singuri și simt nevoia de a comunica. Din păcate, observ că fac des acest lucru atunci când ies din casă, se adună în grupuri mai mari sau mai mici, stau de vorbă pe bănci sau în fața blocului, fără să realizeze că se expun unui risc, fiind una dintre categoriile vulnerabile. De aceea, în cazul lor nu încurajez ieșirile mai lungi în afara locuinței, chiar dacă acum au mai mult timp la dispoziție”, mai spune medicul buzoian.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*