Prima ordonanță militară cu măsuri de relaxare a restricțiilor

Principalii beneficiari sunt vârstnicii peste 65 de ani, care au astfel mai mult timp la dispoziție pentru a se deplasa în afara locuinței sau gospodăriei.

 

În urmă cu o săptămână, Consiliul Național al Vârstnicilor adresa o scrisoare deschisă autorităților prin care se solicita revizuirea măsurilor care le restricționează deplasarea în afara locuinței, motivând această cerere prin faptul că intervalul e timp pe care îl au la dispoziție bătrânii peste 65 de ani este prea scurt pentru a le permite să-și rezolve toate problemele pentru care sunt nevoiți să se deplaseze. La scurt timp, președintele Iohannis anunța primele măsuri de relaxare care vor fi luate după 15 mai și care includ suspendarea tuturor restricțiilor privind circulația, însă de la momentul respectiv mai era aproape o lună până la data anunțată. Solicitării vârstnicilor i s-a dat curs ieri, printr-o nouă ordonanță militară publicată în Monitorul Oficial, fiind primul act legislativ de acest gen care prevede măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

Această relaxare îi vizează pe vârstnici, cărora li se oferă un interval mai generos de timp pentru a se deplasa în afara locuinței, atât dimineața cât și seara. Astfel, aceștia se pot deplasa între orele 7.00 și 11.00 dar și între 19.00 și 22.00, pentru a-și face cumpărăturile, a avea grijă de nepoți sau de alte persoane vârstnice ori cu dizabilități, precum și pentru a face mișcare sau a-și plimba animalele de companie, trebuind să aibă asupra lor actul de identitate și declarația pe propria răspundere completată corespunzător.

 

În continuare, vârstnicii se pot deplasa în afara locuinței în orice moment al zilei în scop profesional, pentru a primi asistență medicală ce nu poate fi amânată sau realizată de la distanță sau pentru a realiza activități agricole. De asemenea, este permisă și deplasarea pe tot parcursul zilei a producătorilor agricoli trecuți de 65 de ani, în scopul comercializării produselor agroalimentare proprii. Și în aceste cazuri, vârstnicii trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, declarația pe propria răspundere și documente justificative pentru motivul deplasări.

La articolul 2 din Ordonanța Militară nr.10, se prevede că operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00.

Ordonanța mai prevede prelungirea suspendării zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran, până la data de 14 mai.

 

Măsurile prevăzute nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

De asemenea, conform noii ordonanțe publicate aseară în Monitorul Oficial, pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul Poştei Române prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură. În acest sens, Poștei îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea respectivă.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a mai anunțat aseară că relaxarea promisă după data de 15 mai va fi graduală, dar până atunci, a făcut un nou apel către populație să rămână acasă și în week-end-ul de 1 Mai, când vremea se anunța frumoasă, iar mulți ar fi tentați să respecte tradiția de a ieși la picnic și la grătar.

Comportamentul dumneavoastră de până acum a fost şi este unul responsabil, ceea ce ne face să credem că, în curând, ne vom apropia de normalitate. Ştiu că a fost greu, ştiu că ne este greu, dar cu toţii avem acelaşi obiectiv: să întărim protecţia în faţa acestui inamic ce a pus o întreagă planetă în faţa unei mari provocări”, a declarat acesta.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*