De Ziua Mondială a Siguranței și Sănătății în Muncă, apel la responsabilitate pentru combaterea COVID-19

28 aprilie 2020 | 0 comentarii |

„Opriţi pandemia! Securitatea şi sănătatea la locul de muncă pot salva vieţi!” este sloganul sub care Organizația Internațională a Muncii să facă eforturi pentru a combate pandemia de COVID-19 şi pentru a proteja siguranţa şi sănătatea la locul de muncă, avertizând totodată că în cazul în care nu sunt respectate toate normele de prevențieodată cu revenirea la muncă există riscul unui nou val de infectări.

 

În fiecare an, la 28 aprilie este marcată Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii în Muncă, iar cu acest prilej sunt inițiate campanii de promovare a siguranţei şi sănătăţii celor care lucrează, precum şi a muncii decente. Anul acesta, în contextul în care pandemia de COVID-19 afectează aproape întreg globul, această zi se concentrează pe combaterea focarului de boli infecţioase la locul de muncă.

Astfel, la sediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM)/International Labour Organization (ILO) de la Geneva, astăzi este lansată campania „Opriţi pandemia! Securitatea şi sănătatea la locul de muncă pot salva vieţi!”, al cărei scop este stoparea creşterii numărului de cazuri COVID-19 şi creșterea capacității statelor de a menţine ratele în scădere ale cazurilor de infecție. Guvernele, angajatorii, lucrătorii şi organizaţiile care-i reprezintă fac eforturi uriaşe pentru a combate pandemia COVID-19 şi pentru a proteja siguranţa şi sănătatea la locul de muncă, dar dincolo de criza imediată există o îngrijorare crescândă cu privire la reluarea activităţii în condiții care să susţină progresele înregistrate în oprirea transmiterii COVID-19. În acest context, directorul general al OIM, Guy Ryder, a declarat că „avem nevoie de măsuri speciale pentru a proteja milioanele de persoane care lucrează în domeniul sănătăţii şi alţi lucrători care îşi riscă propria sănătate pentru noi în fiecare zi. (…) Telemunca oferă noi oportunităţi pentru angajaţi de a continua să lucreze… Cu toate acestea, angajaţii trebuie să aibă posibilitatea de a negocia aceste angajamente, astfel încât să păstreze un echilibru între muncă şi alte responsabilităţi, cum ar fi îngrijirea copiilor, a bolnavilor sau a vârstnicilor şi, desigur, a lor înşişi”, atrăgând totodată atenția că odată cu revenirea angajaţilor la locurile de muncă, dacă nu vor fi luate toate măsurile de protecție, ar putea apărea un nou val de infectare cu COVID-19.

 

Cecilia Manolescu

Ziua de 28 aprilie este asociată şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele de pe mapamond.

În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319/ 2006, privind securitatea şi sănătatea în muncă, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit normelor stabilite, angajatorul trebuie să implementeze toate măsurile necesare asigurării securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă,  iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii”, explică Cecilia Manolescu, Inspector șef al ITM Buzău.

Ea a subliniat că, așa cum a declarat și Vera Paquete-Perdigao, directorul Departamentului de Guvernanță al OIM, „pe măsură se statele relaxează măsurile de izolare, este necesar să investim în sănătate şi siguranţa locurilor de muncă, printr-un dialog activ între angajaţi şi angajatori, astfel încât să nu ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri”.

 

În contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, Inspecţia Muncii recomandă tuturor angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora şi altor participanţi la procesele de muncă „să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi de autorităţile competente, pentru gestionarea şi limitarea răspândirii COVID-19”, iar pentru a-i ajuta, Inspecţia Muncii le vine în ajutor prin prezentarea unor aspecte practice legate de contextul actual”.

Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, iar în contextul epidemiologic actual, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus, angajatorul are obligaţia de a asigura măşti de protecţie, mănuşi de protecţie etc., de a acorda, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape de hârtie, dezinfectanţi etc.) şi de a stabili măsuri igienico-sanitare, cu consultarea medicilor de medicina muncii, de a asigura dezinfectarea locurilor de muncă.

Odată cu reluarea activității, fiecare sector de activitate va institui măsuri proprii, dar OIM a menţionat, printre altele, instruirea angajaţilor pentru practici de muncă sigure şi sănătoase, furnizarea gratuită, dacă va fi cazul, de măşti şi alte echipamente de protecţie personală, măsuri pentru distanţarea fizică a angajaţilor, clienţilor şi vizitatorilor, o ventilaţie mai bună la locul de muncă, curăţarea periodică a suprafeţelor şi instalaţii adecvate pentru spălatul și dezinfectarea mâinilor. „În această fază de revenire la locurile de muncă trebuie să ne reamintim că riscul de transmitere continuă să fie ridicat, în special în prima linie de combatere a coronavirusului (medici, infirmiere etc)”, a menţionat Paquete-Perdigao.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*