Respectarea normelor de sănătate și securitate a muncii în domeniul energetic, în atenția ITM Buzău

6 decembrie 2019 | 0 comentarii |

În ultimele două luni, inspectorii de muncă buzoieni au efectuat o sreie de controale la angajatorii, care desfășoară activități de transport și distribuție energie electrică.

 

Cecilia Manolescu

În perioada octombrie-noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a desfășurat o acțiune de control în județ, pentru verificarea modului în care angajatorii care desfășoară activități de transport și distribuție de energie electrică, respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății la lucrările de mentenanță sau la intervențiile ocazionale.

Cecilia Manolescu, inspectorul șef al ITM Buzău, a precizat că acțiunea de control a fost motivată și de faptul că, în ultimi 10 ani, se constată o creștere a  frecvenței și gravității accidentelor de muncă înregistrate în sectorul energetic.

Activităţile din sectorul energetic, datorită complexităţii şi riscurilor specifice, sunt, la nivel european, activităţi în care afecțiunile suferite de lucrători ca urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale economiei naționale, de cele mai multe ori accidentele soldându-se cu pierderea vieții lucrătorilor”, a precizat Cecilia Manolescu.

 

În ceea ce privește acțiunea de control desfășurată de inspectorii de muncă în ultimele două luni, șefa ITM Buzău a declarat că a avut mai multe obiective, în special cu rol preventiv. S-a urmărit în mod special creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul transportului si distribuției energiei electrice în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional.

De asemenea, s-a urmărit și promovarea bunelor practici în acest sector de activitate, precum și încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaților și angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale,aplicabile în acest domeniu.

 

Pe parcursul acțiunii au fost verificați toți angajatorii din județ care desfășoară activități de transport și distribuie a energiei electrice, iar rezultatele sunt unele îmbucurătoare. S-a constatat că majoritatea angajatorilor controlați respectă normele de sănătate și securitate în muncă specifice acestui domeniu, în urma controalelor nefiind depistate deficiențe majore de către inspectorii de muncă.

Cecilia Manolescu a precizat în acest sens că a fost constatată o singură neconformitate, legată de instruirea electricienilor, pentru care inspectorii de muncă au aplicat o sancțiune contravențională și dispus măsurile de intrare în legalitate.

Acțiunile de acest gen vor continua și în lunile următoare, fiind vizate și alte sectoare de activitate.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*