Circulația persoanelor, restricționată pe tot parcursul zilei, începând de azi

Persoanele peste 65 de ani mai pot ieși din casă doar în intervalul orar 11.00-13.00, iar celelalte categorii pot părăsi domiciliul doar în anumite cazuri.

 

Noaptea trecută a fost publicată Ordonanța Militară nr. 3, ale cărei prevederi intră în vigoare începând de azi de la ora 12.00 fiind vorba de un nou set de măsuri care restricționează și mai mult circulație persoanelor, în scopul reducerii răspândirii noului coronavirus. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acestui nou act normativ, interdicțiile care erau valabile până acum doar în intervalul orar 22.00-6.00, vor fi aplicabile pe toată durata zilei. Mai exact, recomandarea de a nu părăsi domiciliul decât în anumite situații, în intervalul 6.00-22.00 devine obligație, totodată, ordonanța conținând și alte prevederi având același scop, de a preveni răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Conform noilor reguli, deplasarea în afara locuinței sau gospodăriei se mai poate face doar în câteva situații speciale. Este vorba de deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru aprovizionarea cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate,  deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă și deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. De asemenea, mai sunt permise deplasările scurte în apropierea locuinței pentru a face mișcare sau a scoate la plimbare animalul de companie. Oamenii au astfel posibilitatea de a face mișcare sau diferite activități fizice în apropierea locuinței, însă sunt interzise astfel de activități efectuate în echipă, cum ar fi alergările în grup sau partidele de fotbal.

 

Se mai permite, de asemenea, deplasarea în scopul donării de sânge, deplasarea în scopul derulării de activități umanitare sau voluntariat, sau pentru efectuarea de activități agricole. Nu în ultimul rând, ordonanța permite și  deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Un articol special din ordonanță este alocat persoanelor peste 65 de ani, care reprezintă o categorie vulnerabilă în cazul infecției cu coronavirus. Astfel vârstnicii peste 65 de ani vor mai putea ieși din casă doar între orele 11.00 și 13.00 pentru a se putea aproviziona cu alimente și alte bunuri, pentru a merge la medic pentru alte motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie.

De asemenea, în același interval de timp, vârstnicii pot ieși să facă scurte plimbări în apropierea locuinței, individual sau împreună cu animalul de companie. Singurele categorii de vârstnici care pot ieși din casă și în afara intervalului orar menționat sunt cei care se deplasează în interes profesional sau pentru activități agricole.

 

Pentru toate categoriile de populație deplasarea în afara locuinței pentru motivele enumerate mai sus nu se face oricum, ci pe baza unor documente justificative pe care fiecare trebuie să le aibă asupra sa și să le prezinte forțelor de ordine, împreună cu documentul de identitate. Astfel, angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, iar persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere (care poate fi decărcată AICI), completată în prealabil.

În cazul persoanelor care nu se deplasează în interes profesional sau pentru activități agricole este necesară o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, care trebuie să conțină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura. Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

Tot de azi, se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România, iar autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora.

 

Instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia de a marca zona destinată accesului cetăţenilor sau clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul sau de vânzare, cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri. În același timp, administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului, respectiv să poarte mănuşi şi măşti.

Se suspendă și toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre și dinspre  Franţa şi Germania, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale.

De asemenea, se interzice accesul piloţilor la bordul navelor sosite din zonele de risc roşii/galbene în porturile maritime românești, dacă nu dispun de echipament de protecţie stabilit de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roşie sau galbenă.

 

Actul legislativ publicat recent în Monitorul Oficial mai prevede că documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Pentru verificarea respectării condiţiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituţiile de securitate naţională vor proiecta sisteme de comunicaţii şi aplicaţii informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a comunica în timp real şi permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu, iar Ministerul Apărării Naţionale va asigura, la solicitarea ministrului afacerilor interne, preluarea în pază a unor obiective a căror protecţie este asigurată în prezent de către Jandarmerie, personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor de ordine publică și personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor Poliţiei de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat.

 


Adaugati un comentariu


 

*