Definițiile de caz pentru infecția cu noul coronavirus au fost actualizate

25 martie 2020 | 0 comentarii |

Au fost aduse modificări în ceea ce privește definiția termenilor de „caz suspect” și „caz confirmat”, precum și a noțiunii de „contact apropiat”.

 

Centrul  Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a anunțat că a actualizat definiția de caz pentru infecția cu noul coronavirus, adăugându-se o serie de elemente noi în ceea ce privește anumiți termeni.

Astfel, conform noii definiții, „caz suspect” de Covid-19 sunt considerate trei categorii de pacienți. În primul rând este vorba de „pacientul cu infecţie respiratorie acută – debut brusc al cel puţin uneia dintre următoarele: tuse, febră, scurtarea respiraţiei (creşterea frecvenţei respiratorii), fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie sau şedere într-o ţară sau regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului”.

De asemenea, mai sunt considerați suspecți de infecție cu noul coronavirus  pacienții cu infecţie respiratorie acută care s-au aflat în contact apropiat cu un caz confirmat în perioada de 14 zile anterioare datei debutului, dar și pacienții cu infecţie respiratorie acută severă – febră sau istoric de febră, tuse şi scurtarea respiraţiei (creşterea frecvenţei respiratorii) – care necesită spitalizare peste noapte şi fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

 

Caz confirmat” este considerată persoana cu confirmare în laborator a infecției, indiferent de semnele și simptomele clinice. Noua definiție de caz vine și cu o serie de precizări în plus și în ceea e privește termenul de „contact apropiat” al unei persoane infectate. În această categorie intră o serie de persoane care s-au aflat în diferite situații în raport cu un pacient care reprezintă „caz confirmat”. Astfel, persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat este considerată din start contact apropiat, la fel și persoanele care au avut contact direct cu acesta, fie chiar și o simplă strângere de mână care nu a fost urmată de spălarea mâinilor.

De asemenea, se consideră „contact apropiat” persoana sau persoanele cu secreții infecțioase provenite de la un pacient confirmat, fie prin intermediul tusei sau strănutului, fie prin atingerea unei batiste sau a altor obiecte contaminate, cu mâna neprotejată.

 

În aceeași categorie se încadrează și persoanele care au avut contact față în față cu un pacient infectat, de la o distanță mai mică de doi metri și pe o durată de cel puțin un sfert de oră, precum și persoanele care s-au aflat în aceeași încăpere, timp de cel puțin 15 minute și la mai puțin de doi metri, cu un caz confirmat. Aici poate fi vorba de sălile de clasă, mijloacele de transport, sălile de așteptare, birourile etc.

Totodată, personalul medical sau orice altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient infectat se consideră că face parte din categoria contacților apropiați, la fel ca și specialiștii din laborator, care manipulează probe recoltate de la astfel de pacienți, fără a purta echipament de protecție adecvat.

Nu în ultimul rând, definiția de caz stabilește că sunt contacți apropiați și  persoanele care au avut contact în avion cu un caz confirmat şi care au stat pe unul din cele două rânduri, în orice direcţie faţă de caz, dar și persoanele care au călătorit împreună cu pacientul infectat sau care i-au acordat îngrijire în avion, cum ar fi cazul  membrilor echipajului care au servit în zona în care s-a aflat acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*