Pregătirile pentru testări moleculare Covid-19 la Buzău, pe ultima sută de metri

Majoritatea componentelor aparatului de testare Real Time PCR au fost instalate la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP), iar personalul va efectua un stagiu de pregătire.

 

Vești bune pentru buzoieni, în cadrul măsurilor de prevenire, depistare și limitare a răspândirii coronavirusului. În cursul zilei de ieri, prefectul Leonard Dimian a efectuat o vizită la DSP Buzău, pentru a verifica stadiul procesului de instalare a noului aparat de testare Real Time PCR (RT-PCR), achiziționat recent contra sumei de aproape o jumătate de milion de lei. Dispozitivul este destinat testării persoanelor suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus, iar achiziția acestuia s-a făcut cu sprijin de la Guvern, astfel încât probele recoltate să nu mai fie trimise la București pentru analiză și să poată fi procesate mult mai rapid, la DSP Buzău.

În urma vizitei efectuate ieri, prefectul a constatat că montarea dispozitivului a început în incinta Laboratorului de Biologie Moleculară al DSP, care a fost special amenajat în acest sens. Cel mai multe dintre componentele aparatului de testare au ajuns la Buzău și au fost instalate, iar în cursul acestei săptămâni sunt așteptate și celelalte piese importante, astfel că se estimează că, la începutul lunii viitoare, dispozitivul va putea fi pus în funcțiune. În același timp,  personalul care va deservi aparatul RT-PCR urmează să meargă la cursuri de specializare, iar după finalizarea perioadei de instruire va putea fi demarată procedura de testare cu noul aparat. „Am efectuat o vizită la Direcția de Sănătate Publică pentru a mă asigura că pregătirile pentru punerea în funcțiune a primului aparat Real Time PCR de la nivelul județului sunt în linie dreaptă. Am constatat că s-a finalizat etapa de amenajare a spațiului în care va funcționa laboratorul de testare pentru Covid-19 și că cele mai multe dintre componente au fost amplasate corespunzător”, a declarat prefectul, la finalul vizitei.

 

O altă veste bună este legată de cei 303 angajați ai DGASPC Buzău care lucrează în centrele de ocrotire a bătrânilor și cele destinate persoanelor cu handicap, din administrarea instituției, care funcționează în subordinea Consiliului Județean. La jumătatea săptămânii trecute a fost demarată testarea acestora, iar în cursul zilei de ieri au fost transmise rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino. Toate cele 303 probe au ieșit negativ, ceea ce înseamnă că niciunul dintre angajați testați nu este infectat cu noul coronavirus, Buzăul stând foarte bine și la acest capitol, dacă ținem seama că multe azile de bătrâni din țară au devenit adevărate focare, cu zeci de persoane infectate și mai multe decese înregistrate în rândul asistaților.

Astfel, toți angajații DGASPC testați au început lucrul și vor fi izolați la locul de muncă timp de 14 zile, timp în care starea de sănătate a acestora și a celor aflați în îngrijire va fi monitorizată medical. Totodată, cei care au ieșit din tură au fost izolați la domiciliu și vor fi testați zilele acestea. „În ciuda criticilor legate de ritmul de testare, un eșantion de peste 300 de persoane testate negativ înseamnă că siguranța epidemiologică a buzoienilor nu este întâmplătoare, fiind rezultatul concret al aplicării măsurilor privind combaterea răspândirii coronavirusului”, a mai precizat prefectul Dimian.

 

Între timp, la Buzău au mai fost confirmate două cazuri de Covid-19, după ce un al treilea caz înregistrat aici a fost retras și trecut pe lista pacienților infectați din București. În acest caz, este vorba de o femeie care are domiciliul în județul Buzău, însă lucrează  în București, acolo unde și locuiește temporar. A fost testată în Capitală și tot acolo se afla în momentul în care a fost confirmată, iar cazul a fost înregistrat la Buzău, pe baza adresei din actul de identitate, însă din punct de vedere epidemiologic, nu exista nicio legătură între această pacientă și teritoriul județului. Prin urmare, cazul a fost transferat pe lista pacienților infectați în București, însă în cursul zilei de ieri, au fost confirmate două noi cazuri și în județ.

Cei doi pacienți sunt un bărbat de 36 de ani și nora sa de 19 ani, care se aflau într-un centru de carantină de pe raza județului, după ce reveniseră recent din Anglia. Conform procedurilor, au fost testați în momentul în care au prezentat simptome ușoare specifice infecției, iar analizele au confirmat prezența noului coronavirus.  În aceste condiții, au fost transferați de la centrul de carantină la spitalul din Râmnicu Sărat unde se află internați în prezent.

Astfel, numărul total al cazurilor de Covid-19 confirmate la Buzău ajuns la 16, însă județul are în continuare cele mai puține cazuri din țară. Un alt aspect pozitiv este acela că în rândul pacienților din Buzău nu a fost înregistrat nici un deces și nici nu s-au confirmat cazuri de infectare în rândul personalului medical.

La nivel național, la două luni de la confirmarea primului caz de Covid-19 în România a fost depășit pragul de 11.000 de îmbolnăviri, însă și numărul persoanelor vindecate și externate a trecut de 3.000. Concret, este vorba de 11.036 de persoane infectate, dintre care 3.054 au fost declarate vindecate. Din păcate, continuă să crească zilnic numărul cadrelor medicale infectate (peste 1.000), dar și numărul de decese, cel mai recent bilanț indicând 628 de cazuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*