Admiterea la Universitățile de Medicină și Farmacie va avea loc pe 26 iulie

1 mai 2020 | 0 comentarii |

Universitățile membre ale Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR) au decis ca examenul să se organizeze în aceeași zi în toate centrele universitare, iar înscrierea candidaților să se facă online.

 

Pandemia de Covid-19 modifică modul de organizare a examenului de admitere la universitățile de Medicină și Farmacie, care au fost nevoite să adapteze procedura noilor condiții, pentru a evita cât mai mult riscul răspândirii noului coronavirus. Astfel, în ultima ședință a AUMFR, organizație din care fac parte, UMF Carol Davila Bucureşti, UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, UMF Craiova, UMF Grigore T. Popa Iaşi, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi UMF „Victor Babeş” Timişoara, s-a decis stabilirea unei date unice de examen pentru toate aceste centre universitare, respectiv data de 26 iulie. S-a stabilit totodată că examenul de admitere va fi unul de tip test grilă pentru toate universitățile membre ale AUMFR.

Documentul a fost semnat de rectorii celor șase universități,  prof. dr. Viorel Jinga, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, prof. dr. Dan Gheonea, prof. dr. Viorel Scripcariu, prof. dr. Leonard Azamfirei, prof. dr. Octavian Crețu.

 

UMF „Gr. T. Popa” Iași, menționează, într-un comunicat referitor la această decizie, că testul grilă pentru admitere se va desfășura în mod clasic şi simultan la toate universităţile de medicină şi farmacie din România în data stabilită, iar înscrierile online se vor face pe platformele informatice proprii ale fiecărei universități. „S-a ales această zi pentru că este duminică şi oraşele nu sunt atât de aglomerate. Este important ca viitorii candidaţi să ştie că vom suplimenta spaţiile de desfăşurare a concursului, pentru a respecta măsurile de distanţare fizică şi de protecţie a candidaţilor”, a declarat, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. dr. Viorel Scripcariu.

În comunicatul pe această temă se mai arată că universităţile de Medicină şi Farmacie au fost printre primele instituţii de învăţământ superior din România care au ales să acţioneze profilactic, prin adoptarea unei serii de decizii şi măsuri de prevenţie, cu scopul reducerii şi limitării propagării infecţiei.

 

Totodată, UMFST Târgu Mureș a anunat că s-a propus să se elimine bariera dintre ciclul clinic și preclinic (la sfârșitul anului III de studiu) și să se poată promova în anul următor cu maxim 15 credite restante (propunere valabilă doar pentru anul universitar 2019-2020), iar examenul de licență va avea loc în luna septembrie 2020 și se va desfșura online sau față în față – dacă situa-ia epidemiologică o va permite.

O veste bună pentru studenții din anii terminali ar fi și aceea că termenul de depunere al lucrărilor de licență s-a prelungit până în data de 15 iulie. „Se acordă posibilitatea redactării lucrării de licență de tip analiză sistematică pentru studenţii din anul VI de la Facultatea de Medicină și Medicină Dentară sau anul V la Facultatea de Farmacie, care nu pot efectua lucrările experimentale/clinice din cauza măsurilor epidemiologice luate la nivelul spitalelor. În această situație, titlul lucrării de diplomă poate fi modificat”, se precizează în comunicatul UMFST, semnat de rectorii celor șase universități care fac parte din AUMFR.

În același comunicat se menționează că „aceste propuneri vor deveni efective integral sau parțial, în funcție de deciziile interne ale fiecărei universități”.

Universitățile de Medicină și Farmacie din țară transmit că se implică activ și depun eforturi pentru ca studenții, viitorii studenți și cadrele didactice să își desfășoare activitatea în condiții de deplină siguranță.

 


Adaugati un comentariu


 

*