Ministerul Sănătății și MAI au stabilit regulile pentru purtarea măștii în perioada stării de alertă

21 mai 2020 | 0 comentarii |

Totodată, ordinul comun semnat de cei doi miniștri instituie obligativitatea efectuării triajului epidemiologic și a dezinfecției mâinilor, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Odată cu adoptarea în Parlament a hotărârii privind instituirea stării de alertă în contextul epidemiei de COVID-19, Ministerul Sănătății și cel al Administrației și Internelor au emis un ordin comun care se referă la instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a efectuării triajului epidemiologic și a dezinfectării mâinilor, pe tot parcursul acestei perioade.

Documentul stabilește că purtarea măștii de protecție devine obligatorie în perioada stării de alertă, în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

În ordin sunt menționate și câteva excepții, în care purtarea măștii nu este obligatorie, acestea fiind stabilite doar după o evaluare efectuată de medicul de medicina muncii sau a medicului de medicină şcolară. Astfel, pot fi exceptați de la această obligație copiii cu vârste sub 5 ani, elevii și studenții în timpul orelor de curs – cu condiția respectării distanței sociale,  vorbitorii în public – cu condiția respectării unei distanțe sociale de 3 metri, prezentatorii emisiunilor televizate și invitații acestora – cu aceeași condiție, persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, precum și angajații care lucrează singuri în birou sau în cazul în cazul în care  există o distanță de cel puțin doi metri între persoanele din același birou. În acest din urmă caz, este menționată condiţia aerisirii camerei, cel puţin o dată la două ore şi a asigurării dezinfecţiei suprafeţelor.

 

Ordinul precizează și proceduri precise care trebuie respectate înainte și după folosirea măștii, dat fiind faptul că acestea sunt eficiente doar în combinație cu igiena mâinilor. Astfel înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, iar după utilizare, masca se aruncă într-un spaţiu special amenajat, preferabil cu capac, operaţiune urmată de igienizarea mâinilor. Important de reținut este faptul că autoritățile nu recomandă reutilizarea măștilor medicale, întrucât acestea sunt de unică folosință și nu mai sunt la fel de eficiente la o nouă utilizare.

În ceea ce privește purtarea măștii, ordinul prevede că aceasta trebuie să acopere atât gura cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale. De asemenea, masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

Măştile nemedicale se spală zilnic, la o temperatură de 60-90 de grade, şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, acestea fiind recomandate în special pentru copiii cu vârste peste 5 ani. Nu în ultimul rând, în cazul apariţiei febrei, tusei sau strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă, inclusiv la domiciliu.

 

De asemenea, în perioada stării de alertă, instituțiile și operatorii economici au obligația de a efectua un triaj epidemiologic la intrarea în sediu și de a asigura dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Astfel, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor sunt proceduri obligatorii la accesul angajaților în sediul unităților sau instituțiilor, documentul făcând mențiunea că triajul nu implică folosirea datelor cu caracter personal. Procedura constă în măsurarea temperaturii cu un termometru non-contact și observarea semnelor și simptomelor respiratorii.  Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus, iar în cazul în care se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de acest prag sau prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical.

În acest caz, dacă persoana respectivă se încadrează în definiţia de caz suspect de Covid-19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei, iar dacă nu se încadrează în definiţia de caz, acesta va stabili diagnosticul.

În cazul altor persoane decât personalul angajat, accesul în sediile instituțiilor sau altor unități este permis doar pentru motive justificate. Dacă este necesară doar predarea unor documente sau colete, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de siguranță. Totodată, dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor, cere se desfășoară respectând aceleași proceduri ca în cazul angajaților.

 


Adaugati un comentariu


 

*