Ordinul privind obligativitatea purtării măștii a fost publicat în Monitorul Oficial

23 mai 2020 | 0 comentarii |

Actul normativ conține câteva modificări privind categoriile de persoane exceptate, triajul epidemioloic și evaluarea riscului, față de forma inițială, dată publicității de Ministerul Sănătății în urmă cu trei zile.    

 

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, a fost publicat vineri noapte, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale și la locul de muncă, pe toată durata stării de alertă.

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii acesteia, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

Măştile nemedicale se spală zilnic, la 60- 90 de grade Celsius, şi se calcă cu fierul de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă. Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariţiei febrei/ tusei/ strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă, inclusiv în spaţiile deschise și la domiciliu.

 

În actul normativ publicat în Monitorul Oficial, excepția prin care elevii și studenţii puteau să nu poarte mască în timpul orelor de curs „dacă se respectă distanţarea corespunzătoare”, prezentă în documentul inițial, a fost exclusă din documentul publicat în Monitorul Oficial.

O altă categorie afectată este cea a angajaților care, inițial aveau voie să nu poarte mască dacă „angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor”, însă conform documentului publicat în Monitorul Oficial este exceptat doar „angajatul (care-n.r.) este singur în birou”.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, în funcţie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau de medicul de medicină şcolară, după caz, pot fi exceptate de la purtarea măştii de protecţie angajatul care este singur în birou; persoana care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.); prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 

Instituțiile și autoritățile publie, operatorii economici și profesioniștii au obligația de a organiza activitatea astfel încât să asigure efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, la intrarea în sediu.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului (eroarea nu era prevăzută în documentul inițial), precum și observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute, iar dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical, prin care să se constate dacă persoana respectivă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19. Medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, iar dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

 

Cu excepția personalului angajat, accesul într-o incintă este permis doar persoanelor care au motive justificate. În acest caz, triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) și observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). În cazul în care emperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă.

Dacă temperatura înregistrată nu depăşeşte 37,3 C şi persoana nu prezintă alte simptome respiratorii, i se permite accesul în incintă, prin preluarea sa de la intrare de către un angajat și înregistrarea biroului/ camerei/ departamentului unde va merge.

Tot azi-noapte a fost publicat în Monitorul Oficial şi un ordin prin care Guvernul relaxează regulile în cazul slujbelor religioase. A fost stabilit la 16 numărul credincioșilor care pot lua parte la slujbe private și s-a renunțat la prevederea potrivit căreia împărtășania se face doar cu obiecte de unică folosință.

 


Adaugati un comentariu


 

*