Gripa si rujeola, pericole actuale pentru sanatatea publica

25 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Daca in cazul rujeolei, specialistii sunt unanim de acord ca este vorba e o epidemie nationala, in ceea ce priveste gripa, acestia spun ca exista manifestari epidemiologice la nivel local. Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean din Resita este in carantina din cauza numarului mare de cazuri de rujeola.

 

raceala-si-gripaGripa sezoniera si rujeola continua sa faca victime in Romania. Din pacate, inca din primele zile ale anului, cele doua afectiuni au continuat sa ucida, fiind consemnate mai multe decese datorate acestor afectiuni. Victimele sunt, in principal, pacienti nevaccinati, in ambele afectiuni, ceea ce intareste recomandarea medicilor de a nu mai pleca urechea la tot felul de recomandari fara vreo baza stiintifica si sa luam in serios imunizarea, ca pe unul dintre cele mai eficiente mijloace de preventie.

Daca in cazul rujeolei s-a putut vorbi inca de anul trecut despre o epidemie care s-a extins la nivel national, cuprinzand 34 de judete, in cazul gripei sezoniere, specialistii spun ca este vorba doar de manifestari epidemice manifestate la nivel local, neexistand riscul ca acestea sa se extinda in perioada urmatoate la nivelul intragii tari.

Cele mai recente date furnizate de Institutul National de Sanatate Publica confirma faptul ca virusurile care duc la aparitia celor doua afectiuni sunt inca active, numarul mare de imbolnaviri fiind si o consecinta directa a faptului ca multe persoane nu sunt vaccinate.

In ceea ce priveste cazurile de rujeola, acestea au continuat sa creasca numeric, saptamana trecuta numarul judetelor in care boala se manifesta ramanand insa acelasi, respectiv 34.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Astfel, de la inceputul anului trecut, cand au aparut primele manifestari ale epidemiei, pana la finele saptamanii trecute, numarul total al cazurilor de imbolnaviri de rujeola a ajuns la 2.319. Din pacate, datele Institutului National de Sanatate Publica indica si o cestere a numarului de decese. Vorbim la acest moment de 14 decese datorate rujeolei, carora li se poate adaga un alt caz de deces posibil datorat acestei boli, la acest moment fiind asteptate confirmarile laboratorui de referinta. Cele mai multe dintre decese – cinci mai exact – s-au inregistrat in judetul Arad, cate trei in Timis si in Dolj, doua in Caras-Severin si unul in Bucuresti.

Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Resita este in carantina, din cauza numarului mare de cazuri de rujeola si afectiuni respiratorii. Aici sunt internati peste 60 de copii care manifesta boala si s-au inregistrat si doua decese, ultimul saptamana trecuta, cand un copil de 10 luni a murit in Spitalul de Boli Infectioase Timisoara, unde fusese transferat.

Conducerea unitatii medicale a decis, in aceste conditii, ca apartinatorii bolnavilor nu mai au voie sa intre in spital in aceasta perioada, pentru a limita riscul de transmitere a acestor afectiuni.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Caras Severin, din toamna anului trecut, cand s-a manifestat primul focar de rujeola la Bocsa, s-au inregistrat, in aceasta zona, pana in prezent, 600 de cazuri.

 

lege vaccinareMai grav este insa ca in multe judete lipseste vaccinul cu care copiii ar trebui imunizati, iar Ministerul Sanatatii, in loc de aprovizionare, are treaba sa critice activitatea predecesorului sau si spune ca asteapta sa se aprobe bugetul, desi intre timp mor oameni. Nici Comisia de Sanatate de la nivelul Parlamentului nu pare mai preocupata de multele decese inregistrate in ultimul timp si asteapta, cuminte, sa voteze bugetul, dupa care va lasa, probabil, Ministerul Sanatatii sa se spele cu el pe cap”, desi specialistii in epidemiologie atrag atentia permanenta asupra necesitatii imunizarii…

Buzaul se numara printe judetele care nu au fost ocolite de valul de imbolnaviri, la acest moment existand cinci cazuri confirmate, toate inregistrate in cursul anului trecut. Cele mai multe cazuri sunt inregistrate in Arad, Caras-Severin, Timis,  iar la polul opus, cele mai putine cazuri au fost inregistrate in judetele Prahova, Giurgiu, Botosani, Vaslui si Maramures, fiecare cu cate un caz confirmat.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

In ceea ce priveste gripa, de la inceputul anului, aceasta afectiune a cauzat decesul a sapte persoane, constatandu-se totodata o crestere ingrijoratoare a numarului de imbolnaviri fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Sanatate Publica, la sfarsitul saptamanii trecute se inregistrau, la nivel national, 306 cazuri de gripa sezoniera sezoniera confirmata. In majoritatea cazurilor a fost identificat visrusul de tip A, subtip H2N2, acelasi care in frnta a imbolnavit peste un milion de persoane. Tot in aceasta perioada au fost diagnosticate  101.626 de cazuri de infectii respiratorii, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut erau confirmate doar 71.003 de cazuri.

De la debutul sezonului rece, gripa a provocat noua decese, in opt dintre cazuri fiind vorba despre pacienti cu probleme medicale preexistente, acutizate in urma contractarii gripei, in conditiile in care nu se vaccinasera antigripal, desi faceau parte din categoriile de risc.

In ciuda evolutiei galopante a numarului de imbolnaviri de la inceputul anului, medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca nu se poate vorbi despre o epidemie nationala de gripa in acest moment, ci doar de manifestari epidemiologice la nivel local, manifestate in special in partea de sud a tarii, cu precadere in Bucuresti si judetul Constanta. „Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, insa ceea ce este de semnalat e faptul ca numarul total al virozelor respiratorii a inregistrat o crestere foarte mare si nu este atat de important fata de saptamana precedenta, cat mai degraba in comparatie cu saptamana similara a anului trecut”, a mai precizat dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*