Trei seturi de măsuri radicale, în lupta pentru limitarea infecțiilor cu noul coronavirus

18 martie 2020 | 0 comentarii |

În această dimineață, numărul persoanelor depistate pozitiv a ajuns la 246, însă pe parcursul zilei de azi urmează dă fie externați mai mulți pacienți declarați vindecați.

 

Printr-o ordonanță militară comunicată aseară de ministrul de interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, la nivel național au fost instituite noi măsuri care se aplică de astăzi, în condițiile stării de urgență. Este vorba de două seturi de măsuri ce vizează domeniul medical și cel al ordinii publice și un al treilea set ce include măsuri generale, care trebuie respectate de populație.

Astfel, începând de aseară, este suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei. Produsele alimentare și băuturile alcoolice mai pot fi comercializate doar de unitățile care nu presupun și rămânerea clienților pentru consum, în speță magazinele, punctele drive-in, unitățile cu room service sau firmele care livrează la domiciliu. Totodată, s-au suspendat toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise, fiind interzisă și organizarea oricărui eveniment la care participă mai mult de 100 de persoane, în spații deschise.

De azi, de la ora 18.00, se suspendă și toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile și se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie.

 

Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.

În ceea ce privește măsurile de ordine publică, secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat că structurile de poliție locală trec de azi sub coordonarea inspectoratelor județene de poliție, iar la nivel naţional sunt constituite echipe mixte de cercetare şi documentare şi sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condiţiile de izolare, corectitudinea informaţiilor furnizate de cetăţenii care intră în România şi orice alte aspecte ce ţin de asigurarea ordinii publice şi eficienţa măsurilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.

Foarte important de reținut este și faptul că  săvârşirea unei infracţiuni profitând de situaţia prilejuită de starea de urgenţă reprezintă o circumstanţă agravantă, iar în acest caz, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la 2 ani de închisoare.

A fost întărită și prezenţa în stradă a structurilor de ordine publică, la nivel naţional, iar dispozitivul de poliţişti de frontieră este suplimentat şi sunt înăsprite măsurile de verificare la frontieră, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi pe fâşia de frontieră.

Nu în ultimul rând, au fost demarate acţiuni în vederea identificării operatorilor economici sau a altor persoane care desfăşoară activităţi ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus.

 

Secretarul de stat Raed Arafat a comunicat setul de măsuri care se aplică începând de azi în sectorul medical, și care vizează în mod special rezidenții, studenții facultăților de Medicină, dar și elevii școlilor sanitare.

Astfel, rezidenţii la specialităţile medicină de urgenţă, anestezie terapie intensivă, boli infecţioase, întrerup azi stagiile de practică în toate celelalte secţii în care sunt distribuiţi şi se trebuie să se prezinte până la ora 12.00 la centrele de îndrumare, pentru includerea în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează. Rezidenţii în specialităţile medicină de internă şi medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire şi se vor prezenta la Direcţiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi, iar cei in alte specialităţi medicale decât cele enumerate mai sus vor fi luaţi în evidenţă pentru a fi repartizaţi în funcţie de necesităţi.

Totodată, rezidenţii aflaţi în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidenţiat în vederea luării în evidenţă şi repartizării în funcţie de necesităţi, iar în localităţile unde sunt mai multe spitale, rezidenţii vor fi repartizaţi în funcţie de nevoile fiecărei unităţi spitaliceşti, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică.

La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăţilor de Medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale. Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ unde există şcoli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevii recrutaţi vor desfăşura activităţi de sprijin doar în cazul depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale.

În același timp, programul de pregătire pentru obţinerea atestatului în medicină de urgenţă prespitalicească va fi suspendat şi cursanţii se vor întoarce de urgenţă la unităţile de unde provin.

 

Datele comunicate în această dimineață de Grupul de Comunicare Strategică indică un număr de 246 de persoane infectate dintre care 19 s-au vindecat și deja au fost externate, iar alți pacienți vindecați urmează a fi externați în cursul zilei de azi. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul, iar alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până acum au fost întocmite 41 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, unul dintre ele fiind pe numele unui bărbat care a fost suficient de inconștient pentru a se urca la bordul unui avion care a decolat de la Madrid, cu destinația Otopeni. La sosirea în țară, acesta a prezentat autorităților un document medical care atesta faptul că este infectat cu noul coronavirus, iar în aceste condiții ar fi trebuit să stea izolat, nicidecum să se urce într-un avion în care s-au mai aflat circa 60 de persoane.

În urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul acestei nopți și în această dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule, sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior, persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic. După încheierea formalităților și stabilirea măsurilor dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare. Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

 

La nivelul județului Buzău, nu au fost confirmate cazuri noi de îmbolnăvire iar în prezent se află în carantină 56 de persoane, în timp ce alte 626 de persoane sunt izolate la domiciliu. Nu sunt semnalate probleme deosebite de sănătate în cazul persoanelor în carantină, iar la nivelul județului mai sunt disponibile 140 de locuri în care ar putea fi cazate persoanele care revin în țară din zonele de risc.

În ceea ce privește testarea pentru depistarea infecției, la nivelul județului, au fost testate pentru 97 de persoane, iar 84 de rezultate sunt negative, restul analizelor fiind în lucru.

Până la această dată, în județul Buzău au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoarea totală de 80.000 de lei pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu.

„Atragem atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu Covid-19 și facem apel la cooperarea cetățenilor cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. Astfel, îndemnăm toți cetățenii județului să acționeze cu calm, responsbailitate și grijă față de cei din jur și față de cadrele medicale, să păstreze distanța socială pentru a limita posibilitatea infectării cu și să încurajeze diseminarea de informații care provin numai din surse oficiale”, se mai precizează într-un comunicat remis în urmă cu puțin timp de Instituția Prefectului.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*