Ministrul de Interne vrea să reorganizeze Departamentul pentru Situații de Urgență

13 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Acesta ar putea fi desființat și înlocuit cu o agenție care să includă toate structurile de intervenție în caz de urgență.

 

Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat astăzi că la nivelul ministerului pe care îl conduce va fi demarată o amplă reformă, care vizează toate instituțiile din subordine. Intenția sa, care are drept scop ca „cetățenii să simtă că Ministerul Afacerilor Interne este alături de ei, să îl aprecieze. Și în această cotă de apreciere, Ministerul Afacerilor Interne să crească de la 30%, la cât mai mult”, va  însemna, printre altele, și reducerea unor posturi de conducere, cu salarii foarte mari, ceea ce a stărnit reacții vehemente din parte sindicatelor, cu care ministru spne  că va avea discuții în zilele următoare.

Planul de reorganizare urmează să fie finalizat săptămâna aceasta, iar printre structurile vizate se numără și Departamentul pentru Situații de Urgență, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, care la ora actuală este în evaluare.

În acest context, ministrul Vela a declarat că are în vedere înființarea unei Agenții pentru Situații de Urgență, care va înlocui actualul departament (DSU). Aceasta ar urma să reunească toate structurile abilitate să intervină în situațiile de urgență, inclusiv serviciile de Ambulanță, care se află în subordinea Ministerului Sănătății, dar și serviciile Salvamont, precum și Inspectoratul General al Aviației, care operează aeronavele SMURD. Toate aceste structuri ar urma să facă parte din Agenția pentru Situații de Urgență.

Trecerea la noua structură se va face însă etapizat, Marcel Vela precizând că ideea este „să fie puse sub o singură umbrelă toate activităţile, toţi factorii responsabili, cu dezbatere publică, cu analiză” – în scopul îmbunătățirii sistemului de intervenție în situații de urgență.

 

Afirmațiile ministrului alimentează zvonurile conform cărora Raed Arafat ar urma să fie îndepărtat din funcția de coordonator al serviciilor de urgență din România, dar Marcel Vela a făcut precizări și în legăură cu acest aspect. Ministrul spune că planul a fost discutat și cu dr. Raed Arafat, care a fost de acord cu înființarea noii agenții.

Referindu-se la viitorul actualului secretar de stat în cadrul ministerului, după înființarea agenției, ministrul de Interne a declarat că  „reorganizarea ministerului am început-o de jos în sus, încă nu am discutat, pentru că secretarii de stat sunt în subordinea premierului. Încă nu am discutat despre reconfigurarea funcţiilor de la conducerea ministerului, funcţiile publice care ţin de zona politică”.

Tot la „bursa zvonurilor” se vorbește de înlocuirea lui Raed Arafat din funcția de coordonator al serviciilor de urgență cu medicul Radu Zamfir, actualul șef al Agenției Naționale de Transplant, numit recent și consilier onorific al ministrului de Interne.

 

Reorganizarea sistemului ar putea fi momentul oportun pentru această mutare, prin desființarea postului de secretar de stat deținut de Raed Arafat, odată cu departamentul pe care acesta îl coordonează.

Informațiile despre schimbarea dr. Raed Arafat au început să circule de la finele anului trecut, iar despre acest lucru a vorbit și secretarul de stat, care declara la acel moment că ia în calcul posibilitatea de a pleca din țară, în cazul în care acest lucru se va întâmpla. Printr-o scrisoare deschisă, 141 de coordonatori ai unităților de primire urgențe și ai serviciilor de Ambulanță din țară, printre care s-au numărat și seful UPU Buzău, dr. Adrian Zoican și șefa SAJ Buzău, dr. Lhuana Zissu, și-au declarat susținerea pentru medicul Raed Arafat.

Ulterior, în ultima zi din an, ministrul Vela și coordonatorul Departamentului de Situații de Urgență au avut un schimb de replici în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, șeful de la Interne reproșându-i acestuia din urmă că în 20 de ani nu a reușit să asigure necesarul de piloți la punctele de operare aeromedicală, astfel încât elicopterele SMURD să poată efectua și zboruri de noapte. Read Arafat a explicat că angajarea piloților nu intră în atribuțiile sale, iar câteva zile mai târziu, Marcel Vela anunța că a rezolvat problema, reactivând 4 piloți care trecuseră în rezervă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*