O echipă de artiști voluntari a înviorat atmosfera din secția de Pediatrie a SJU Buzău

8 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia au pictat pereții saloanelor cu personaje din desenele animate și din cărțile de povești, făcându-i pe micii pacienți să uite că sunt în spital.

 

Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău este de acum mai animată și mai colorată datorită efortului depus de 10 tineri artiști care s-au oferit voluntari să aducă un strop de bucurie copiilor internați aici. Promotorul acestui proiect a fost Andreea Zaleschi, o tânără din Buzău care a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design  din cadrul  Universității Naționale de Arte din Iași, în prezent masterand în cadrul aceleiaşi facultăţi. Ideea nu i-a venit întâmplător, aceasta fiind implicată și în proiectul Spitale Color, proiect în care a fost inclus și SJU Buzău și în cadrul căruia artista a donat unității medicale șase tablouri pictate de ea.

A considerat însă că gestul său nu a fost suficient, așa că nu a stat pe gânduri atunci când a primit o propunere din partea conducerii spitalului, de a oferi o atmosferă mai veselă și mai animată copiilor internați în secția Pediatrie. Astfel, a demarat acest nou proiect, în care a mai atras o colegă de la facultatea de arte vizuale din IașiAndreea Zabliuc – și 8 elevi talentați de la Colegiul Pedagogic din Buzău. Împreună, cei zece voluntari coordonați de Andreea Zaleschi au decorat pereții tuturor saloanelor din secție cu personaje din desene animate și personaje din basme, schimbând total aspectul spațiilor în care sunt internați copiii.

 

Despre acest proiect, Andreea Zaleschi spune că a fost unul de suflet, pornit din dorința de a aduce un strop de bucurie și un zâmbet pe buzele copiilor nevoiți să își petreacă mai multe zile pe patul de spital, unii dintre ei cu afecțiuni severe.

Pentru mine, acest proiect a însemnat atât un joc artistic, cât și o provocare, fiindcă, pe lângă pensule și acrilice, lucrăm cu emoțiile, le transpunem vizual pentru a fi primite de cei care le observă, dăm viață poveștilor, le ducem mai departe, împânzim diverse locuri cu imagini care să creeze stări de bine. Iar asta presupune multă grijă și atenție. Venită din suflet și inimă pentru alte mici suflețele, pictura murală de la Pediatrie a însemnat o pânză de emoții țesută din povestioare dragi copilăriei mele, cu personaje vesele și compoziții animate, dar și multă voie bună și zâmbete, toate acestea din dorința de a colora starea celor mici care ajung pe holurile secției Pediatrie. În ceea ce privește procesul de lucru, am colaborat cu o colegă de facultate, alături de care am realizat schițele preliminare și am dezbătut posibilitățile cromatice care s-ar potrivi cel mai bine ilustrațiilor, dar și cu o echipă de opt eleve de la Colegiul Pedagogic, care au ajutat în realizarea lucrării murale într-un timp relativ scurt” a declarat coordonatoarea proiectului.

 

Colega sa de la facultatea ieșeană, Andreea Zabulic, a mărturisit că acesta a fost primul proiect de acest gen la care a participat, având convingerea că acțiunile de voluntariat sunt o necesitate în viața oricărui tânăr care poate oferi cuiva un ajutor, fără să aștepte nimic în schimb. „Am avut plăcerea de a participa la o astfel de activitate la propunerea colegei mele de breaslă, Andreea Zaleschi, în oraşul ei natal, Buzău. A fost cu atât mai intrigant cu cât este prima mea colaborare la o acţiune de acest gen. Judecata mea a fost că acest proiect este o oportunitate de a aduce în primul rând o contribuţie, după puterile noastre, către îngrijirea spirituală a pacienţilor. Ştim prea bine că arta este folosită ca terapie cu succes de mult timp. Această experienţă a fost cu adevărat una creativă şi educativă pentru mine. Speranţa mea este că, prin arta, să reuşim să aducem o alinare celor care trec pragul secţiei de Pediatrie” a declarat aceasta la finalul proiectului.

Inițiativa acestui demers a pornit de la dr. Gina Anica, șefa secției de Pediatrie, care a ținut să le mulțumească celor 10 artiști că au dat curs solicitării venite din partea sa și au reușit să schimbe radical „fața” întregii secții. „În calitate de beneficiar, vreau să mulţumesc voluntarilor care s-au implicat în acest proiect şi au adus zâmbetul pe chipurile copiilor, dar și conducerii spitalului, care ne-a sprijinit în acest demers. Copiii care vor ajunge în Secţia Pediatrie vor avea un mediu vizual mai plăcut, cu scene din poveștile preferate sau din desene animate şi sper să suporte mai ușor tratamentele şi timpul petrecut în secţie” este mesajul transmis de dr. Gina Anica pentru cei 10 voluntari.

Aceștia vor continua colaborarea cu unitatea sanitară, care a anunțat deja că proiectul va continua și în Ambulatoriul de Specialiate Ortopedie-Traumatologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*