SJU Buzău completează lista „spitalelor color” din România

Holurile unității medicale vor fi decorate cu mai multe tablouri pictate de copii și artiști profesioniști sau amatori.

 

O experiență neplăcută, de care au parte mulți dintre pacienții care se adresează spitalelor din sistemul public de Sănătate, a dat naștere unui proiect extins la nivel național, la inițiativa Denisei Radu, proiect de care beneficiază, începând de ieri, și Spitalul județean de Urgență (SJU) Buzău. În cursul anului trecut, Denisa Radu a ajuns la secția de urgență a unui spital, iar după ce a fost trimisă de la o unitate medicală la alta, a fost nevoită, în final, să aștepte timp de 5 ore pentru a beneficia de o consultație. În acest timp, teama, deznădejdea și îngrijorarea celorlalți pacienți care așteptau la secția UPU au impresionat-o. A constatat pe baza propriilor trăiri că aceste sentimente erau amplificate și de aspectul dezolant pe care îl aveau holurile spitalului, iar această experiență a determinat-o să demareze proiectul care ulterior a fost denumit „Spitale color”. Acesta constă în donarea de tablouri pictate de copii și artiști amatori sau profesioniști către spitalele din țară, lucrările de artă urmând a decora holurile și sălile de așteptare ale unităților medicale, pentru a înviora cât de cât atmosfera sumbră și apăsătoare care își pun accentul negativ pe starea psihică a pacienților. Prima donație a constat în 50 de tablouri pictate și oferite de mama soțului Denisei Radu, care este de profesie inginer și pictează din pură pasiune.

Exemplul i-a fost urmat curând de alți pictori care au făcut donații, astfel că numărul tablourilor care au ajuns să decoreze holurile mai multor unități sanitare din țară a ajuns la 180, luna trecută fiind făcută o astfel de donație și spitalului din Smeeni.

 

Pe lista spitalelor înscrise în acest proiect se află și SJU Buzău care a devenit, începând de ieri, „spital color”, după ce a primit 19 tablouri semnate de artiști amatori și donate în cadrul proiectului.

Anunțul despre această inițiativă fusese făcut cu câteva luni în urmă de către managerul spitalului Claudiu Damian, care precizase că spitalul buzoian urma să beneficieze de o astfel de donație, la acel moment nefiind cunoscută cu exactitate data la care va avea loc acest eveniment.

S-a întâmplat ieri, când cele 19 tablouri au ajuns la Buzău, urmând a fi expuse pe holurile unității medicale căreia îi trec pragul în fiecare an circa 200.000 de pacienți. „În primul rând, doresc să vă felicit atât pe dumneavastră personal, cât şi întreaga echipă, pentru acest proiect frumos pe care l-aţi început în spitalele publice din România. De asemenea, doresc să vă mulţumesc că aţi ales Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Prin acest proiect, sunt convins că veţi aduce un plus de culoare şi un strop de optimism pacienţilor internaţi în spital”, este mesajul pe care managerul Claudiu Damian l-a transmis cu această ocazie inițiatoarei proiectului.

 

La rândul său, aceasta spune că proiectul demarat în toamna anului trecut va continua, mobilizarea celor care doresc să participe fiind făcută cu preponderență în mediul on-line, pe pagina de Facebok dedicată și prin intermediul portalului liviart.ro.

Am pornit inițiativa cu convingerea că mediul în care stăm, nu numai că ne influențează starea, dar ne-o poate schimba – în bine sau în rău, în funcție de context. Primul pas al proiectului constă în donarea de tablouri pentru holurile și sălile de așteptare din spitale pentru a schimba, măcar puțin, starea și atmosfera așteptării sau plimbărilor pe holurile spitalelor când ești internat. Proiectul își propune să asigure celor care trec pragul unui spital un mediu mai prietenos, mai colorat, care să le dea speranță că vor fi bine”, a declarat, la rândul său Denisa Radu, cea care a demarat acest proiect.

În continuare, managerii de spitale din țară care doresc ca unitățile pe care le administrează să beneficieze de astfel de tablouri donate de pictori amatori sau profesioniști sunt invitați să se înscrie în campanie, iar artiștii sunt încurajați să își ofere lucrările pentru a decora holurile și sălile de așteptare din spitale. Totodată, cei care au prieteni sau cunoștințe care pictează din pasiune sunt îndemnați să îi informeze de acest proiect, iar utilizatorii rețelelor sociale sunt rugați să distribuie informații referitoare la campanie, folosind #SpitaleColor.

 Comentarii (1)

  1. Cristina Irimia spune:

    Spitalul Judetean a primit ca donatie 43 de tablouri, Madalina Radu, Angela Petre, Andreea Zalenschi, au pictat si donat impreuna 24 de lucrari, iar eu, Cristina Irimia si prietena mea Camelia Elena Vasilescu, am raspandit ideea acestui minunat proiect si am reusit sa strangem 19 lucrari minunate, printre cei care le-au pictat fiind si copii cu varste de 10, 12 si 14 ani.
    Campania #SpitaleColor continua, oricine se poate alatura acesteia!

Adaugati un comentariu


 

*