UMF Cluj și-a mutat cursurile on-line, pentru a preveni răspândirea coronavirusului

Măsura a fost luată în special pentru protecția pacienților cu care studenții întră în contact în timpul orelor de practică din spitale.

 

Începând de azi, până la finele săptămânii viitoare, cursurile celor trei facultăți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj se vor desfășura on-line, pentru de a reduce riscul răspândirii noului coronavirus. În acest sens, toți studenții de la Medicină, Farmacie și de la Medicină Dentară au primit pe grupurile de studiu toate informațiile referitoare la desfășurarea procesului didactic în perioada 3-15 martie. Totodată, conducerea universității a făcut un apel către studenți să trateze cu maximă responsabilitate aceste măsuri preventive, recomandându-le ca în această perioadă să evite să frecventeze locurile aglomerate precum cinematografele sau mall-urile.

Măsurile impuse de conducerea UMF Cluj vin în contextul în care peste 2.000 din cei aproximativ 7.000 de studenți sunt străini, iar scopul principal este acela de a-i proteja în primul rând pe pacienții cu care aceștia intră în contact în timpul orelor de practică din spitale. Studenții pot deveni astfel o verigă importantă în lanțul răspândirii infecției,și riscă să le facă mai mult rău pacienților pe care se pregătesc să îi ajute. „Aplicarea acestei măsuri este necesară deoarece prezenţa studenţilor în spitale, unde pot prelua sau transmite virusul, constituie un factor de risc important în lanţul infecţiei, nivelul de contagiozitate fiind crescut chiar şi în absenţa manifestărilor clinice. Tinerii fac forme uşoare sau asimptomatice, însă, datorită mobilităţii lor ei reprezintă un factor important în răspândirea infecţiei” se arată într-un comunicat al UMF Cluj.

 

Între timp, în ultima ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, precum și Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura autoizolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, față de cetățenii care revin în România din aceste regiuni. Astfel, cetățenii care sosesc din alte provincii sau orașe din China continentală, alte localități din regiunea Lombardia și regiunea Veneto sau din regiunea Emilia-Romagna din Italia, precum și din alte zone și localități din Coreea de Sud și din Iran, decât cele menționate expres pentru instituirea măsurii de carantină instituționalizată, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

În ceea ce privește persoanele infectate cu noul coronavirus în România, bărbatul din Gorj care a fost declarat deja vindecat urmează să părăsească spitalul în cursul zilei de azi, ceilalți doi pacienți rămânând în continuare internați la Timișoara și Cluj. Totodată, în cursul zilei de azi a fost anunțat un nu caz de infectare cu noul coronavirus, fiind vorba de un bărbat din Timișoara, care a călătorit în avion cu pacienta diagnosticată zilele trecute. Acesta se afla în izolare la domicliu, iar primul test efectuat în cazul său ieșise negativ, rezultatul modificându-se în cazul celei de-a doua testări.

 

În cazul pacientei din Timișoara, după ce primul test efectuat zilele trecute a ieșit negativ, cel de-a doilea a indicat din nou prezența virusului, așa că aceasta nu poate fi încă declarată vindecată. Oricum, starea ambilor pacienți este în continuare stabilă, aceștia fiind ținuți în continuare sub observație.

Datele actualizate în această dimineață indică faptul că un număr de 42 de persoane sunt în carantină instituţionalizată la nivel naţional, iar 9.431 sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, la cele 5 centre de testare erau în lucru probe prelevate de la 13 persoane care provin din zone unde au fost semnalate cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar până la această dat au fost efectuate 475 de teste.

În cursul zilei de ieri, la lina telverde dedicată informării despre noul coronavirus au fost primite 1.081 de apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă şi cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecţiuni. Totodată, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite 73 apeluri. S-au întocmit și două dosare penale pentru  zădărnicirea combaterii bolilor, unul în cazul unui bărbat din Olt aflat în autoizolare la domiciliu, care a plecat spre aeroport pentru a se întoarce în Italia, iar celălalt, în cazul unui prahovean aflat în autoizolare la domiciliu, care a plecat de acasă fără a avea vreun motiv întemeiat


Adaugati un comentariu


 

*