Studenții mediciniști au primit undă verde pentru voluntariat în spitalele Covid-19

19 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia vor fi repartizați în funcție de necesitățile fiecărei unități medicale și vor primi o remunerație de 2.200 de lei pe lună.

 

Personalul medical din spitalele Covid-19 va fi suplimentat în curând cu forțe proaspete din rândul studenților la Medicină și Asistență Medicală. Proiectul de ordonanță, discutat în primă lectură în ședința de guvern de acum o săptămână, a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de ieri și a fost adoptat, astfel că studenții se pot oferi voluntari pentru a lucra în spitalele Covid-19. Pot participa la acest program de voluntariat studenții la Medicină din anii 4, 5 și 6, precum și cei de la Asistență Medicală din anii 3 și 4.

Odată cu adoptarea ordonanței de urgență, universitățile de Medicină și Farmacie vor începe zilele acestea să primească solicitările în acest sens venite din partea studenților, solicitări pe care le vor centraliza și le vor transmite Departamentului pentru Situații de Urgență. De aici studenții, vor fi repartizați către spitalele Covid-19 care au nevoie de personal, ținându-se cont de localitățile de domiciliu ale acestora și de centrele universitare din care provin.

Odată repartizați, studenții vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care se află spitalele în care își vor desfășura activitatea.

 

Voluntarii vor fi coordonați de un cadru medical desemnat de unitatea sanitară în care sunt repartizați, iar pentru eforturile depuse, vor fi recompensați cu o primă lunară de 2.500 de lei. La aceasta se adaugă diurna, în cazul studenților detașați în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu ori reşedinţă.

Se estimează că fiecare voluntar va lucra circa 120 de ore pe lună în spitalele Covid-19, iar baza de selecție cuprinde aproximativ 20.000 de potențiali voluntari. Este greu de crezut că toți studenții din ani terminali de la Medicină și Asistență Medicală vor acceptă să intre în acest program, însă autoritățile mizează pe participarea a cel puțin 3.000 de voluntari. „Pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii Covid-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine nouă luni în prima linie în lupta cu pandemia, a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de Medicină și Asistență Medicală, în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus” este anunțul făcut aseară de șeful cancelariei primului ministru, Ionel Dancă.

 

În aceeași ședință a fost aprobată redeschiderea apelului de proiecte privind decontarea cheltuielilor pentru dotarea unităţilor medicale cu spitale modulare şi containere de logistică medicală, pe lista beneficiarilor fiind adăugate spitalele de urgenţă şi institutele medicale.

Este vorba despre apelul de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru capabilităţi medicale mobile, de diagnostic şi tratament, utilizate în combaterea răspândirii Covid-19, iar documentul se referă la spitale modulare şi containere de logistică medicală ce pot fi ataşate unor unităţi sanitare.

Se redeschide acest apel de proiecte şi către alte categorii de beneficiari din sistemul sanitar, respectiv spitalele de urgenţă, dar şi institutele medicale. Practic, orice unitate sanitară va putea depune şi solicita decontarea cheltuielilor pentru realizarea unor astfel de obiective medicale mobile asociate unităţilor sanitare respective”, a mai precizat șeful cancelariei primului ministru.

 


Adaugati un comentariu


 

*