Gripa aviară, o nouă amenințare pentru fermieri și autoritățile sanitar-veterinare din România

15 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

ANSVSA a anunțat că au fost luate primele măsuri și că în acest moment nu există niciun pericol pentru sănătate, după ce într-o exploatație comercială din Maramureș a fost depistat virusul gripei aviare.

 

După Pesta porcină africană (PPA), care a decimat porcii din România și a produs adevărate dezastre în exploatațiile comerciale și în multe gospodării ale populației, o nouă amenințare sanitar-veterinară planează asupra României. Într-o fermă de păsări din Maramureș a fost depistat virusul Gripei aviare, iar autoritățile au intrat în alertă.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) dă asigurări că în acest moment nu există niciun pericol pentru sănătatea populației și au fost luate primele măsuri preventive.

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene”, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), printr-un comunicat.

 

Comisia Europeană a informat, deja, despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia, iar Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat luni, că virusul H5N8 a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, din nord-vestul Ungariei.

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a anunțat că se va deplasa astăzi, personal, la Baia Mare, pentru a evalua situația din zonă și a se asigura că au fost luate toate măsurile de prevenire și combatere a noii amenințări care planează asupra fermierilor și a populației din țara noastră.

Gripa aviară este o boală infecțioasă, produsă de un virus care îmbolnăveşte în special pasările, domestice, acvatice şi migratoare, dar și oamenii care intră în contact cu lichidele biologice ale păsărilor infectate. Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de păsări, fiind răspândită în special de păsările migratoare și, de aceea, greu de ținut sub control. Vectorii de transmitere a virusului sunt păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secreţiile păsărilor infectate, apa, furajele furajele, echipamentele, adăposturile şi mijloacele mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul virusul.

Pentru combaterea virusului sunt luate măsuri de combatere în focare, adică uciderea și incinerarea păsărilor din exploatația în care acesta a fost ientificat. De asemenea, se iau măsuri de delimitare a zonelor de protecție și supraveghere, de limitare a circulației păsărilor în zona respectivă, de izolare a zonei, măsuri de biosecuritate.

 


Adaugati un comentariu


 

*