Comercializarea păsărilor, restricționată timp de o lună, după confirmarea unui focar de gripă aviară

Autoritățile fac apel la populație să semnaleze imediat orice suspiciune de boală la păsări, pentru a evita izbucnirea unei noi epizootii la nivelul întregii țări.

 

Ca și cum problemele generate de pandemie și de pesta porcină nu erau suficiente, gripa aviară și-a făcut din nou apariția în România, fiind confirmat un prim focar într-o fermă de păsări din județul Mureș, cu un efectiv de 180.000 de capete. Imediat ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, toate păsările din exploatație au fost eutanasiate, cadavrele fiind apoi incinerate împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. De asemenea, s-a efectuat dezinfectarea fermei și a mijloacelor de transport, iar pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației a fost delimitată o zonă de protecție. În același timp, pe o rază de 10 kilometri s-au impus măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. Inspectorii sanitar veterinari din Mureș desfășoară în prezent o anchetă epidemiologică, pentru a identifica păsările din exploatație care au ajuns în gospodăriile oamenilor, existând deja semnale din rândul populației din zonă, cu privire la păsări care au murit la scurt timp după ce au fost achiziționate.

Dată fiind dimensiunea focarului, dar și contextul epidemiologic din Europa, unde au fost confirmate focare similare în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a impus măsuri stricte pe tot teritoriul țării, pentru a preveni izbucnirea unei epizootii.

 

Măsurile au fost transmise către toate direcțiile sanitar veterinare, printre care și cea de la nivelul județului Buzău, care a remis un comunicat prin care informează populația despre regulile care trebuie respectate în următoarea perioadă. Măsurile au fost adoptate vineri seară, când  Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință, imediat după confirmarea prezenței virusului gripei aviare în ferma din Mureș.

Astfel pe teritoriul județului Buzău și al întregi țări va fi suspendată, pentru 30 de zile, organizarea de acțiuni de comerț ambulant cu păsări. Totodată, pentru aceeași perioadă, se suspendă și  activitățile comerciale cu păsări vii, de la puii de o zi până la păsările de reformă, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și orice activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

DSVSA Buzău anunță că, în perioada respectivă, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, inspectorii sanitar veterinari, împreună cu polițiștii și jandarmii buzoieni, vor verifica modul de respectare a acestor restricții, întețind controalele în trafic dar și în piețele și târgurile unde era permis comerțul ambulant cu păsări. Controale similare vor avea loc în toată țara, inclusiv în punctele de trecere a frontierei, pentru verificarea tuturor transporturilor de păsări care intră sau ies din țară.

Nu în ultimul rând, autoritățile fac un apel la fermieri și la populație, în general, pentru respectarea acestor măsuri de siguranță, esențiale pentru a împiedica răspândirea virusului gripei aviare în restul țării. De asemenea, medicii veterinari și crescătorii de păsări sunt încurajați să raporteze la direcțiile sanitar veterinare județene orice suspiciune de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestată la păsări în această perioadă.

Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice, iar boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul, prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate”, se mai arată în comunicatul DSVSA Buzău.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*