Sezonul toxiinfecțiilor alimentare îi mobilizează pe inspectorii sanitar veterinari

În paralel cu activitățile desfășurate în cadrul comandamentului Sezon Estival 2019, aceștia au demarat acțiuni de control în toată țara, vizând în special zonele de agrement și cele de interes turistic.

 

Din cauza temperaturilor ridicate caracteristice sezonului estival, în această perioadă, riscul apariției unor toxiinfecții alimentare este mai mare decât în restul anului, fapt ce îi determină pe inspectorii sanitar veterinari din toată țara să își concentreze atenția asupra unităților de alimentație publică, efectuând controale pentru a se asigura că alimentele sunt păstrate și preparate în condiții corespunzătoare, astfel încât acest risc să fie evitat.

Dacă spre sfârșitul lunii trecute, a intrat în acțiune comandamentul Sezon Estival 2019, care mobilizează zilnic pe Litoral 59 de inspectori sanitar veterinari din Constanța și din alte circumscripții din țară, odată cu debutul luni iulie a fost demarată o nouă campanie care, de această dată, se desfășoară la nivel național, constând într-o serie de controale efectuate până pe 31 august la unitățile de alimentație publică, în special cele aflate în zonele de agrement și cele de interes turistic, dat fiind faptul că aceste unități beneficiază de un aflux mare de clienți pe parcursul vacanței de vară.

Acțiunile de control se desfășoară în fiecare județ, pe lista inspectorilor intrând pizzeriile, cantinele, unitățile de tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie, pensiunile turistice, măcelăriile, hipermarketurile și magazinele alimentare din zonele menționate mai sus.

 

Totodată, vor fi vizate și  unitățile de tip fast-food, rulotele, spațiile comercializate dotate cu vitrinele frigorifice, precum și alte obiective în care se prepară și comercializează alimente. Se va urmări cu predilecție respectarea condiţiilor de igienă și trasabilitatea alimentelor pentru prevenirea apariției unor cazuri de toxiinfecții alimentare în rândul clienților. Totodată, inspectorii ANSVSA vor monitoriza și proveniența cărnii de porc și a altor produse alimentare care conțin acest ingredient, pentru a evita și riscurile răspândirii virusului pestei porcine, în condițiile creșterii numărului de consumatori pe mesele cărora ar putea ajunge carne infectată.

Între timp, comandamentul Sezon Estival a transmis bilanțul primei săptămâni de activitate pe Litoral, perioadă în care au fost verificate circa 150 de unități de alimentație publică, dintre care 14 au fost sancționate cu amenzi însumând 95.000 de lei. Totodată, au fost retrase de la comercializare 93 de kilograme de produse alimentare improprii consumului.

Abaterile pentru care au fost aplicate aceste sancțiuni au constat în depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor, precum și comercializarea de produse alimentare în spații neautorizate sanitar veterinar.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare, directorul DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, spune că se recomandă achiziționarea alimentelor doar din unitățile autorizate sanitar-veterinar. Odată cumpărate, produsele de origine animală trebuie introduse cât mai curând la frigider. „Carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle se vor păstra la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius, în timp ce carnea congelată trebuie să se păstreze la -12 grade Celsius. De asemenea, alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite, iar alimentele care sunt depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat și păstrate la temperaturile specificate pe ambalaj”, a mai precizat directorul DSVSA.

Odată decongelate, produsele alimentare nu se vor recongela pentru a fi preparate sau consumate ulterior, iar alimentele alterate trebuie îndepărtate, întrucât constituie o sursă de contaminare și pentru celelalte produse. Nu în ultimul rând fructele și legumele proaspete trebuie spălate foarte bine înainte de a fi depozitate în frigider și înainte de a fi consumate.

Cu privire la controalele pe care inspectorii sanitar veterinari buzoieni le vor efectua în cadrul acestei campanii dr. Ciprian Botezatu spune că aceștia „se vor asigura dacă agenții economici respectă evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare, condiţiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile, asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*