Au intrat în vigoare prevederile care limitează utilizarea de grăsimi nesănătoase în produsele alimentare

Inițiativa legislativă a apărut în urmă cu aproape patru ani, inspirată din exemplul altor state care adoptaseră deja astfel de legi, în beneficiul sănătății populației.

 

Începând cu data de 1 aprilie, au intrat în vigoare noi prevederi legislative referitoare la conținutul de acizi grași trans din alimente, alții decât cei conținuți în mod natural de grăsimile de origine animală. Este vorba de grăsimi artificiale, folosite în industria alimentară pentru a îmbunătăți rezistența produselor, a le prelungi perioada de valabilitate, dar și  pentru că reprezintă un substituent mai ieftin pentru grăsimile naturale, așa cum ar fi untul.

Medicii și nutriționiștii spun însă că acești produși reprezintă cel mai periculos tip de grăsimi pentru sănătate, în special din cauză că favorizează creșterea nivelului de colesterol LDL, denumit și „colesterol rău”. Prin urmare, riscurile consumului de alimente produse pe bază de astfel de grăsimi sunt asociate cu riscurile reprezentate de nivelul crescut de colesterol rău, mai exact hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet precum și alte afecțiuni asociate cu inflamația, pe care consumul de grăsimi o provoacă în organism.

Acizii graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi în cele de patiserie, dar şi în cipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn şi în unele tipuri de margarină. Aceste grăsimi ar declanșa bolile ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

 

În lipsa unor reglementări clare, producătorii foloseau în exces astfel de grăsimi artificiale. În luna septembrie a anului 2017, un proiect de lege pentru limitarea acestor produși în alimente a fost supus dezbaterii Parlamentului. La baza legii au stat datele despre compoziția acestor produse provenite din sinteza a 23 de studii și rapoarte privitoare la 3.333 de tipuri de alimente din țările membre UE. Legea a fost însă aprobată abia în august 2020, la un an după ce Comisia Europeană a aprobat regulamentul ce vizează alimentele bogate în grăsimi procesate. A fost promulgată și publicat în Monitorul Oficial anul trecut și a intrat în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2021.

Conform noilor reglementări, conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală, nu trebuie să depăşească valoarea de două grame la suta de grame de grăsime, pentru alimentele destinate direct consumatorului final şi a celor destinate vânzării cu amănuntul. Acestea se aplică unei game largi de produse şi unităţi de producţie şi comercializare, fapt pentru care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o amplă acțiune de control la nivel național, pentru a verifica modul în care noile prevederi sunt respectate.

Controalele au fost precedate de o campanie de informare adresată operatorilor din domeniul alimentar, cărora le-au fost aduse la cunoștință obligațiile care le revin începând de la 1 aprilie.

 

Controalele se vor desfășura în toată țara, vizând unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, a grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, unităţi de alimentaţie publică de tip fast-food şi restaurante, unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.

Se va verifica astfel modul în care operatorii din sectorul alimentar şi-au realizat analiza riscului datorat prezenţei grăsimilor artificiale şi au stabilit măsuri, de diminuare a cantității acestora în alimentele destinate direct consumatorilor sau vânzării cu amănuntul. În acest sens, vor fi prelevate probe din alimentele respective, iar în cazul în care analizele vor indica un conținut mai ridicat de grăsimi artificiale, unitățile de producție sau comercializare vor fi sancționate.

De asemenea, în situaţiile în care, în timpul controalelor se identifică neconformităţi privind conţinutul maxim de acizi graşi trans în produsele alimentare, se vor lua măsuri imediate pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă sau să fie retrase de la comercializare.

În general, produsele pentru care se folosesc cu precădere grăsimi artificiale sunt cele de patiserie și cele de tip fast-food. Producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele vor fi retrase de pe piață.

 


Adaugati un comentariu


 

*