Consumatorii, mințiți sistematic în legătură cu calitatea produselor de patiserie

Controalele efectuate în a doua jumătate a anului trecut arată că producători dezinformează în special în privința conținutului de lapte, fapt pentru care a fost elaborat și un proiect de lege special pentru corecta informare cu privire la produsele care au în componență lapte sau produse lactate.

 

Faptul că producătorii autohtoni de lapte întâmpinau dificultăți în valorificarea produselor, oferindu-li-se prețuri derizorii din partea procesatorilor, în condițiile în care pe piață exista cerere, au determinat autoritățile să demareze, la jumătatea anului trecut, o serie de verificări, pentru a stabili care sunt cauzele acestui fenomen. Astfel, inspectorii le la Protecția Consumatorului, cei de la ANSVSA și cei de la ANAF au demarat un control tematic în București și alte cinci municipii reședință de județ, vizate fiind unitățile de patiserie, cofetăriile, hypermerket-urile cu patiserii proprii, pizzeriile, restaurantele și unitățile de catering, fast food-urile, unităţile Fornetti şi depozitele de produse alimentare. În total, pe parcursul a două luni au fost verificate 241 de unități din aceste categorii, iar rezultatele i-au surprins chiar și pe inspectorii care au luat parte la acțiuni. Concert, s-a constatat că 165 dintre unitățile respective, reprezentând un procent de 74% din total, își informau în mod eronat consumatorii în privința conținutului de lactate al produselor oferite spre vânzare. În procesul de producție, ingredientele din categoria lactatelor erau înlocuite cu grăsimi hidrogenate, iar cumpărătorii erau informați că produsele respective conțineau brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte. S-a mai constatat că patiseriile folosesc cel mai frecvent aceasta practică, din 101 de unități verificate, 90 folosind grăsimi hidrogenate și informându-și clienții că produsele oferite conțineau lactate autentice. Aceeași practică a fost constatată și în cazul a 20 de cofetării din totalul de 28 verificate. Astfel, este evident că și sănătatea cumpărătorilor este pusă în pericol, din moment ce aceștia sunt convinși produsele respective sunt de bună calitate, conținând lactate naturale, când de fapt, acestea conțin înlocuitori.

 

Deși au fost aplicate amenzi în valoare de 768.300 de lei iar în 12 cazuri s-a dispus chiar suspendarea activității pentru 30 de zile, se pare că acest lucru nu i-a intimidat prea mult pe producători, care au continuat să își mintă clienți în legătură cu conținutul de lapte și de produse lactate al produselor pe care le comercializau. Acțiunile de control au fost reluate la jumătatea lunii noiembrie, fiind verificate alte 30 de unități, iar în cazul a 24 dintre ele constatându-se aceleași nereguli. În aceste sens, Marius Pârvu, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului a declarat că „ceea ce m-a frapat foarte tare la aceste controale a fost procentul de neconformitate, acel 74%, şi ulterior la acea reverificare din decembrie menţinându-se la 80%, pentru mine reprezintă un lucru alarmant. Vreau să vă spun că procentul ridicat găsit la controlul tematic pe lapte şi produse din lapte nu este singular, iar rata agenţilor economici care încalcă legea depăşeşte 50%. Sunt mai mulţi care încalcă legea decât cei care o respectă”.

 

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri, la Ministerul Agriculturii, în cadrul căreia oficialii au precizat că folosirea grăsimilor hidrogenate în procesul de preparare a produselor de patiserie sau cofetărie nu este interzisă, însă consumatorii trebuie să fie informați despre acest lucru, ceea ce nu se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Ținând cont de rezultatele acestor controale, la scurt timp după finalizarea acțiunilor a fost elaborat un proiect al Legii laptelui, aflat în prezent în dezbatere publică. Printre altele, acesta prevede ca în unitățile comerciale produsele lactate să fie expuse în zone distincte față de cele în care sunt vândute produse obținute din grăsimi vegetale, astfel încât consumatorii să nu mai fie induși în eroare.

Totodată, viitoarea lege va interzice utilizarea de grăsimi vegetale în procesul de fabricaţie a tuturor produselor lactate sau procesate din lapte și va impune unităților de alimentație publică să afișeze vizibil şi lizibil produsele ce au în componenţă specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate.

Proiectul prevede și înființarea unui Registru al Laptelui, iar operatorii economici din domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, destinate comercializării, vor putea desfăşura aceste activităţi numai în baza înregistrării în acest registru.

 

În ceea ce privește sancțiunile prevăzute în proiectul de lege, acestea constau în amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în unităţi unde se procesează lapte şi sunt fabricate produse lactate și ontre 500 și 2.500 de lei pentru comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate, fără atenţionarea explicită a cumpărătorului, legat de conţinut, şi într-un spaţiu care nu e bine delimitat. De asemenea, comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în acelaşi loc cu laptele şi produsele lactate care nu conţin grăsimi hidrogenate se va sancționa cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei, iar neetichetarea explicită a produselor finite care au în compoziţie grăsimi hidrogenate se va „taxa” cu amendă de la  1.500 de lei la 3.000 de lei.

Sarcina constatării acestor nereguli și a aplicării sancțiunilor ce se impun va reveni inspectorilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*