România va avea un Registru Național de Predializă

Acesta va fi unul din primele proiecte pe care Ministerul Sănătății îl va implementa în 2019, datele conținute făcând referire la pacienții cu boala cronică de rinichi.

 

Unul dintre primele proiecte la implementarea căruia Ministerul Sănătății va trece la acest început de an vizează înființarea unui Registru Național pentru pacienții cu boala cronică de rinichi, aflați în faza de predializă. Referatul de aprobare a fost deja întocmit, iar după obținerea tuturor avizărilor se va putea trece la punerea în practică a proiectului.

Coordonarea tehnică, la nivel național a noului registru, va fi asigurată de Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan, în sarcina căruia va intra realizarea, implementarea și apoi managementul proiectului, în timp ce coordonarea științifică va fi asigurată de cadrele didactice din cadrul Clinicii de Nefrologie şi Dializă a spitalului, în colaborare cu Comisia de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii.

În referatul de aprobare se mai arată că toate unitățile medicale din țară care furnizează servicii medicale pentru pacienții cu boala cronică de rinichi vor fi obligate să raporteze, în Registrul Naţional de Predializă, datele referitoare la acești pacienți.

 

Sarcina va reveni medicilor din specialitatea Nefrologie, care vor raporta toate datele solicitate, cu referire la pacienţii diagnosticaţi cu insuficiență renală în stadiile stadiile 1 – 5. În proiect se menționează că medicii nefrologi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor sanitare ce furnizează servicii medicale pentru boala cronică de rinichi vor putea prescrie medicaţie specifică acestei patologii doar pacienţilor înscrişi în registrul național.

Autoritățile consideră că va fi realizată astfel o mai bună evidență a pacienților cu boală cronică de rinichi și a stadiului în care aceștia se află, facilitându-se totodată accesul la dializă, când aceștia vor avea nevoie de o astfel de procedură pentru suplinirea funcției renale. Dializa suplineste funcția renală diminuată, cu ajutorul unei membrane cu rol de filtru, pentru a elimina reziduurile și excesul de lichide din organism. Alegerea unei metode de dializa – peritoneală sau hemodializă – depinde de gradul de severitate a insuficienței renale. Dializa peritoneală este efectuată zilnic, de obicei la domiciliu, de către pacientul însuși sau de un membru al familiei. Hemodializa este o procedură practicată în spital și se efectuează de aproximativ 3 ori pe săptămână.

 

 Considerată una dintre cele mai periculoase afecțiuni, Insuficiența renală (boala cronică de rinichi) poate da complicații severe, cu risc sporit de deces, de aceea medicii susțin necesitatea depistării precoce. Cea mai mare problemă în cazul acestei afecțiuni este aceea că boala are o evoluție lentă și prezintă puține semne și simptome în fazele de debut. Din acest motiv, numeroși pacienți cu insuficiență renală nu sunt conștienți de prezența bolii decât după ce funcția renală este redusă la 25% din valorile normale. Boala cronică de rinichi poate fi prezentă mulți ani înainte de apariția simptomelor, iar în lipsa unei supravegheri medicale, simptomele pot trece neobservate până când afectarea renală devine ireversibilă. Oboseala, urina tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină (hematurie), micțiuni frecvente, în special noaptea, cantitate redusă de urină, durere sau dificultăți în timpul micțiunii sunt simptome care trebuie să alarmeze pacientul. Pe masura ce boala cronică de rinichi se agravează, iar toxinele se acumulează în sânge, pot să apară crize epileptice și confuzie mentală. Din păcate, simptomele sunt remarcate, de cele mai multe ori, abia atunci când afecțiunea ajunge în stadiile 4-5, moment în care apar și riscurile severe. Pacienții ajung la medic, în majoritatea cazurilor, atunci când este foarte târziu, iar dializa sau transplantul renal devin singurele soluții pe care medicii le mai au la dispoziție pentru a-i ajuta.

De cele mai multe ori, boala apare ca o complicație a diabetului și hipertensiunii arteriale, de aceea se impune o monitorizare mai atentă a acestor pacienți și este necesară implementarea unui Program Național de Screening pentru Boala Cronică Renală.

 Comentarii (3)

  1. Bilt Minerva spune:

    Este un pas înainte, dar as vrea sa știu și eu dacă se mai aude ceva despre descoperirea ce a luat Medalia de Aur de la Geneva a d-lui doctor Ciocalteu, descoperire ce consta intr-o operatie care avea menirea de a scăpa pacientul de dializa. Acesta ar fi un lucru benefic atât pentru cei ce se afla pe dializa, cât și pentru cei ce au neșansa sa se imbolnăvească de IRC în ultimul stadiu. Auzisem la un moment dat ca lipseau fondurile pentru punerea în practica a descoperirii. Aici ar fi nevoie de fonduri care sigur s-ar amortiza în timp, în cazul reușitei.

  2. Marian Popescu spune:

    In sfarsit un proiect extraordinar al Ministerului. Felicit inițiatorii! Romania are nevoie si de proiecte bune cum este acesta. Sper sa se faca pt toate bolile cronice.

  3. mihai spune:

    Super!Felicit MS si pe cei care l-au gandit!E un demers extraordinar pentru pacientii romani si pentru Romania!Astfel vom vedea si noi cum sunt monitorizati pacientii astia,cati bani se cheltuiesc,cat de corect intra in dializa etc Felicitari!!!

Adaugati un comentariu


 

*