Corecția prețurilor medicamentelor, amânată până la sfârșitul anului

2 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Motivul principal îl reprezintă lipsa resursei umane la nivelul direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, raportată la numărul mare de medicamente care trebuie recalculate.

 

În luna iulie a anului trecut a intrat în vigoare ultima corecție a prețurilor medicamentelor din   Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). Prețurile stabilite atunci printr-un ordin al ministrului sănătății erau valabile până la data de 1 iulie 2021, când ar fi trebuit să aibă loc o nouă corecție, însă Ministerul Sănătății anunțase deja intenția de a amâna cu trei luni această corecție, până la 1 octombrie.

Se pare însă că anul acesta nu va mai fi făcută nicio corecție a prețului medicamentelor, Ministerul Sănătății redactând un ordin prin care prețurile maximale stabilite anul trecut se prelungesc și după 1 iulie 2021, dar nu mai târziu de ultima zi a anului. Principalul motiv pentru care o nouă corecție a fost amânată până la începutul anului viitor îl reprezintă numărul insuficient de personal, raportat la volumul mare de medicamente din catalog, ale căror prețuri trebuie reevaluate. Misiunea revine Direcției Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale din cadrul MS, care a fost nevoită să apeleze la personal detașat de la Institutul de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului pentru această operațiune.

 

În referatul care însoțește proiectul de ordin se arată că în Canamed există, în prezent, 6.968 de poziții, iar în Catalogul Public, 6.952. „Pentru calculul unui preț este necesar un timp estimativ de cel puțin 30 de minute, iar acest lucru implică un timp de finalizare a recalculării tuturor medicamentelor de aproximativ 5 luni, având la dispoziție 5 persoane cu atribuții și pregătire în acest proces. Aceasta reprezintă prima etapă din întreaga procedură de corecție, care ar trebui să dureze 180 zile. Prin urmare se concluzionează că este necesară automatizarea modalității de calcul a prețurilor de producător”, se mai menționează în referat.

Documentul include și o serie de măsuri propuse pentru îmbunătățirea procesului de corecție a prețurilor din Canamed, între care modificarea definiției prețului de producător, „astfel încât să se elimine orice neconcordanță între modul de calcul al prețului de producător de către Ministerul Sănătății și modul de calcul al prețului de producător depus de către deținătorul autorizației de punere pe piață”.

 

De asemenea, se menționează că este nevoie și de alte modificări care trebuie reglementate în metodologia de calcul a prețurilor, ce țin de procedura de soluționare a dosarelor de preț care se află sub incidența deciziilor de respingere, precum și de compararea cu anumite forme de ambalare.

În urma colaborării cu organizația GS1 România, a fost dezvoltată o platformă informatică ce permite calculul prețurilor medicamentelor, platformă care în prezent este utilizată la nivelul Ministerului Sănătății. Trebuie precizat faptul că sesiunea dedicată corecției prețurilor necesită atât remedierea unor deficiențe, cât și noi dezvoltări care să asigure rezultate corecte și viabile, precum și un randament și eficiență crescute. Reiterând faptul că obiectivele prezentate mai sus reprezintă doar cerințe minimale, dezvoltarea și testarea obligatorie premergătoare lansării în producție a aplicației necesită alocarea unui buget de timp semnificativ, experiența acumulată relevând că se poate aproxima rezervarea unui interval de trei luni calendaristice pentru finalizarea celor propuse a fi necesar și suficient pentru utilizarea unei aplicații informatice la nivelul dorit”, se mai arată în referatul de aprobare. Prețurile maxime stabilite în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor, pentru distribuitorii en-gros și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România, care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene. Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu aceste instituții, prețurile sunt cuprinse în catalogul public.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*