Evaluarea managerilor de spital, prelungită până la sfârșitul anului

16 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Termenul a fost prelungit pentru a doua oară, data limită până la care ar fi trebuit să se desfășoare această procedură în condiții normale fiind 30 aprilie.

 

Ministerul Sănătății intenționează să prelungească pentru a doua oară, în acest an, termenul limită până la care poate fi făcută evaluarea activității pe anul trecut a managerilor spitalelor publice, perioada avută la dispoziție fiind extinsă astfel cu încă trei luni. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin ce completează prevederile ordinului inițial privind criteriile de performanță în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, în baza noilor prevederi, perioada de evaluare fiind extinsă până la sfârșitul anului în curs.

Termenul anterior expiră pe 30 septembrie, însă șansele ca procedura să fie finalizată până atunci la nivelul tuturor spitalelor publice sunt nule, acesta fiind motivul pentru care a fost nevoie de prelungirea perioadei de evaluare cu încă trei luni.

În mod normal, conform prevederilor ordinului inițial, această evaluare a activități pe anul 2019, ar fi trebuit finalizată până la data de 30 aprilie, însă prioritățile s-au modificat odată cu apariția pandemiei și instituirea stării de urgență, urmată de starea de alertă în care ne aflăm și în prezent.

 

În aceste condiții, o primă prelungire a perioadei e evaluare a fost decisă la jumătatea acestui an, atunci când termenul limită stabilit inițial fusese deja depășit cu câteva luni. Un ordin de ministru similar celui emis recent prevedea prelungirea cu 5 luni a perioadei de evaluare, termenul limită stabilit atunci fiind data de 30 septembrie.

Din păcate, nici după ridicarea restricțiilor impuse în starea de urgență, evoluția situației epidemiologice la nivel național nu a permis derularea procedurilor de evaluare a managerilor în multe dintre spitale, iar cu două săptămâni înainte de expirarea termenului limită autoritățile au decis că este nevoie de o perioadă de încă tei luni în acest sens. Inițiatorii proiectului motivează necesitatea măsurii prin restricțiile actuale instituite pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, determinate de pandemia cu coronavirus, dar și prin faptul că în spitale trebuie asigurată conducerea, majoritatea managerilor spitalelor din provincie aflându-se în imposibilitatea de a fi prezenți in București, în vederea evaluării.

 

Epidemiologii, dar și ministrul Nelu Tătaru, avertizează însă că lunile care urmează vor fi mai dificile, estimându-se o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus, coroborată cu suprapunerea perioadei următoare cu sezonul gripal. Motivele pentru care se estimează o creștere a numărului de infectări sunt întoarcerea oamenilor din concedii – care presupune și o intensificare a circulației în orașe, inclusiv cu mijloacele de transport în comun, începerea noului an școlar, urmată de alegerile locale și apoi, de începerea unui nou an universitar. Odată cu răcirea vremii, vor apărea și primele cazuri de gripă, iar în aceste condiții este greu de crezut că lucrurile se vor mai calma la nivelul spitalelor în următoarele trei luni, astfel încât să permită evaluarea tuturor managerilor.

De asemenea, proiectul de ordin prevede și modificarea prevederilor privind situația managerilor care primesc calificativul „nesatisfăcător” la evaluarea anuală. În forma actuală a documentului legislativ, contractul de management  încetează înainte de termen pentru managerii spitalelor publice care au obținut acest calificativ, iar conform modificării ce va fi adusă, „contractul de management încetează înainte de termen, pentru managerii spitalelor publice care au obţinut calificativul Nesatisfăcător, în situația evaluării activității acestora pe o perioadă de minimum un an”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*