Încă 10 spitale pe lista unităților care desfășoară acțiuni prioritare în ATI

30 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, care vine să completeze prevederile unui alt document similar, în vigoare din 2020.

 

Ministerul Sănătății dorește să adauge încă 10 spitale din țară pe lista unităților sanitare ce desfășoară acțiuni prioritare pentru tratamentul pacienților critici din secțiile de anestezie și terapie intensivă (AP-ATI). Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin ministerial lansat în dezbatere publică, ce vine să completeze prevederile unui alt ordin adoptat în 2020, privind aprobarea de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienţilor din secţiile ATI pentru adulţi, copii şi nou-născuţi.

În prezent, lista spitalelor care desfășoară AP-ATI, include 108 unități din întreaga țară, iar odată cu adoptarea noului ordin, numărul acestora va urca la 118. Cele 10 spitale menționate în actul legislativ sunt Spitalul Militar de Urgență dr. Alexandru Gafencu din Constanța, Spitalul Municipal Onești, Spitalul Prof. dr. Eduard Apetrei din Buhuși, Spitalul Clinic de Copii dr. Victor Gomoiu din București,  Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Iași, Spitalul Orășenesc Mioveni, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești și Spitalul Municipal Blaj.

 

În document se mai precizează că AP-ATI se adresează pacienților critici din secțiile ATI, finanțând costurile specifice pentru tratamentul acestora, care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări județene și Casei de Asigurări de Sănătate a Armatei, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. „Acțiunile prioritare în ATI sunt destinate doar pacienților care nu au beneficiat pe parcursul spitalizării în secții ATI de materiale sanitare specifice, dispozitive și altele asemenea în cadrul programelor naționale de sănătate curative finanțate de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate” mai menționează proiectul de ordin ministerial.

Derularea și monitorizarea AP-ATI la nivelul spitalelor se realizează de către un coordonator desemnat de către managerul fiecărei unități medicale în parte, cu condiția confirmării acestuia de către colectivul de lucru pentru specialitatea ATI, format din 3 membri numiți și un membru de drept acesta din urmă fiind un secretar de stat din Ministerul Sănătății. Coordonatorul poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ATI.


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*