Medicul Alina Ungureanu, 10 pe linie la examenul pentru postul de Director medical al Spitalului Săpoca

30 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul cu care aceasta s-a prezentat în fața examinatorilor a fost „impecabil”, astfel că acestoa fost imposibil ca aceștia să nu admită, în unanimitate, că merită nota maximă.

 

Dr. Alina Ungureanu

Tânără, energică și foarte bine pregătită profesional, ambițioasă, responsabilă, empatică și cu dorința de îmbunătățire continuă a calității actului medical și de aplicare a patologiei psihiatrice de avangardă, medicul Alina Ungureanu a dovedit că are și excelente calități manageriale, iar din această lună este, pentru încă un mandat, director medical „cu patalama” al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță (SPMS) Săpoca.

Având deja o experiență de aproape patru ani în această funcție, ea a promovat examenul pentru ocuparea acestui post cu 10 pe linie, Comisia de examinare neputând să-i acorde decât nota maximă pentru proiectul „impecabil” cu care s-a prezentat în fața examinatorilor, după cum a confirmat dr. Gabriela Pîrîu, managerul unității medicale.

Colegii săi spun că, de când a venit în Spitalul Săpoca, dr. Ungureanu a dovedit profesionalism, creativitate, competitivitate și rigurozitate în ceea ce face, dar și că știe și chiar îi place să lucreze în echipă și că găsește soluții la problemele medicale deloc facile într-un spital de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță. Principiul după care se ghidează este că toți pacienții au dreptul și merită să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale și că, în ciuda dificultăților din sistemul medical românesc și mai ales din psihiatrie, cu dedicare și empatie se pot obține rezultate mulțumitoare.

 

Dr. Alina Ungureanu este absolventă a UMF Timișoara, iar în ultimul an de facultate s-a decis să aleagă psihiatria. Spune că a fost „fascinată” de felul în care profesorii pe care i-a avut au știut să prezinte această specialitate și și-a dorit să înțeleagă „felul în care funcționează mintea omului și modul în care aceasta poate fi ajutată. Întotdeauna găsești ceva nou, nebănuit, acolo, iar cu multă răbdare și empatie, când ajungi să descoperi cauza și mai ales să o înlături, satisfacția este foarte mare”, spune medicul psihiatru.

Nu în ultimul rând a fost atrasă de faptul că „psihiatria este o problemă de sănătate publică, de care depinde modul în care funcționează societatea”, iar în viziunea sa, medicina în general și psihiatria în special poate și trebuie să contribuie la bunul mers și la evoluția oricărei societăți. „Este foarte important să ai compasiune, empatie pentru cei pe care îi îngrijești și mai ales să nu uiți că și tu ești om și poți avea, în diferite momente, stări diferite. Având însă scopul profesional orientat către oameni (pacienți), către nevoile lor, poți face ceea ce știi mai bine pentru a-i ajuta. Dac-i asculți și încerci să-i înțelegi, le câștigi încrederea și poți mai ușor să le alini suferințele”, spune dr. Alina Ungureanu. Cu această convingere, în anul 2000, când a dat examenul de intrare în rezidențiat a candidat pe post, la Spitalul Săpoca.

 

În perioada specializării, la Spitalul Obregia din București, i s-a confirmat că a făcut alegerea „potrivită”. A încercat să descopere cât mai multe din tainele psihiatriei, de la profesorii îndrumători și de la medicii alături de care s-a format, iar pentru că și-a dorit ca în profesia pe care și-a ales-o să-și înțeleagă cât mai bine pacienții și să-i ajute nu doar prin terapie psihiatrică, a urmat și un curs postuniversitar de formare tehnici psihiatrice de relaxare.

Dr. Alina Ungureanu debutat ca specialist psihiatru în anul 2006, în secția Psihiatrie II a SPMS Săpoca, iar în scurt timp s-a remarcat atât ca medic cât și ca bun organizator și a fost promovată în funcția de șef al secției în care profesa. În 2018, a ocupat, prin concurs, postul de director medical, iar după expirarea mandatului, în aprilie 2021, a continuat să-și asume responsabilități în echipa managerială, cu delegație, până la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post, pe care l-a susținut luna aceasta și l-a promovat cu „brio”.

Crede că pentru orice medic este „foarte important” ca și colectivul în care își desfășoară activitatea profesională să fie unit, de aceea a încercat, în toate etapele evoluției sale profesionale și mai ales ca director medical să fie un liant între manager, medici, asistenți medicali, instructori și personalul administrativ, pentru că în opinia sa, „toți venim la spital cu gândul să facem tot ce știm mai bine pentru ca pacientul de azi să devină persoana sănătoasă de mâine. Poate nu reușim întotdeauna, dar fiind o echipă unită, ne aplecăm asupra nevoilor fiecărui pacient, încercăm să îl înțelegem și să găsim soluții, vindecarea acestuia fiind rezultatul contribuției tuturor”.

 

Dr Gabriela Pîrîu și dr. Alina Ungureanu

Dr. Gabriela Pîrîu spune că dr. Ungureanu a demonstrat că are, pe lângă calitățile profesionale ireproșabile, reale calități manageriale, că înțelege nevoile profunde ale sistemului medical românesc, ale pacienților și ale personalului medical, că știe să lucreze în echipă și are viziune, așa că era de așteptat să se prezinte foarte bine și la examen. „Nu pot decât să mă bucur că vom face echipă în continuare și că, împreună vom putea continua proiectele începute și vom putea valorifica experiența și ideile întregii echipe. Putem astfel să creăm o punte între nevoia de performanță a medicului și nevoia de calitate și empatie a pacientului, să conștentizăm că nu suntem perfecți dar suntem perfectibili și că în medicină și mai ales în psihiatrie trebuie să ținem pasul atât cu noile descoperiri în domeniu cât și cu evoile reale ale pacienților, mai ales în această perioadă în care bolile psihice sunt din ce în ce mai frecvente, pe fondul stresului și al vieții agitate pe care o ducem cu toții”.

Dr. Pîrîu subliniază că împreună cu dr. Ungureanu a reușit să continue proiectele bune și să aducă schimbrările necesare în spital, mai ales în ceea ce privește mentalitatea, pentru că în viziunea sa, în orice spital „trebuie să funcționeze competența, empatia și responsabilitatea față de pacienți și față de colegi, iar acestea sunt cu atât mai importante într-un spital de psihiatrie și mai ales în Spitalul Săpoca unde sunt tratați atât pacienți acuți și cronici cu afecțiuni neuropsihice dar și cu alte afecțiuni asociate, de obicei cronice, cât și pacienți pentru care instanța a instituit măsuri de siguranță în urma unor fapte comise cu violență”.

 

Spitalul Săpoca dispune de 830 de paturi, distribuite în cele trei locații (Săpoca -325, Ojasca – 390 și Nifon -115), din care 30 de paturi pentru copii și adolescenți (5 pentru subsectia neuropsihiatrie infantilă- art. 110 CP) și  300 de paturi destinate bolnavilor psihic periculoși adulți.

În îngrijirea directă a pacienților sunt implicați 32 de medici, din care 23 sunt specializați în psihiatrie și neuropsihiatrie infantilă (3 dintre ei sunt doctori în medicină și 2 psihoterapeuți – terapie ericksoniană); 1 medic neurolog; 1 medic de laborator; 1 medic medicină internă; 1 medic radiologie-imagistică medicală; 2 medici epidemiologie; 1 medic specialist în recuperare, medicină fizică și balneologie; 1 medic dentist; 8 psihologi; 2 farmaciști; 250 de asistente medicale; kinetoterapeuți; asistenți sociali; statisticieni și registratori medicali; infirmieri, instructori ergoterapie, cărora li se adaugă personalul non-medical care, deși mai puțin cunoscut pacienților, contribuie la buna funcționare a spitalului.

 

 


Categorii: Actual, Jobs, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*