Colegiul farmacistilor cere public demisia directorului Directiei Politica Medicamentului din Ministerul Sanatatii

6 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Monica Lazar este acuzata ca a facut „declaratii iresponsabile” si ca nu si-a indeplinit atributiile de serviciu. Se pare ca ministrul Bodog a dispus deja inlocuirea acesteia, chiar de maine.

 

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) a solicitat, astazi, in mod public, demisia directorului Directiei Politica Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii, Monica Lazar, pentru „declaratii iresponsabile care afecteaza buna functionare a farmaciilor, precum si pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu in supravegherea si controlul activitatii unitatilor farmaceutice” , se subliniaza intr-un comunicat de presa remis de Colegiul Farmacistilor, redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

Directoarea directiei amintite este acuzata ca, in cadrul dezbaterii publice de marti, 4 septembrie, pe proiectul de modificare a Ordinului 962/2009, privind aprobarea Normelor de infiintare, organizare, autorizare si functionare a farmaciilor si drogheriilor, propuse de minister, a declarat ca farmaciile actuale sunt „niste bombe”, incercand astfel „sa justifice modificari inoportune ale Legii Farmaciei si a Normelor metodologice de aplicare, modificari care, de altfel, au fost facute fara a consulta pe cei pe care ii vizeaza direct – farmacistii”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Jigniti de felul in care au fost catalogati de reprezenatntul Ministerului Sanatatii, farmacistii i-au solicitat astazi, Monicai Lazar, prin intermediul Colegiului profesional, sa isi „retraga public declaratiile iresponsabile facute”. Farmacistii considera ca aceste declaratii „nu fac altceva decat sa decredibilizeze activitatea unor institutii medicale, unitatile farmaceutice, care se afla la un standard de calitate foarte ridicat in ceea ce priveste organizarea si functionarea lor. Aceste standarde care asigura servicii de calitate pacientilor nostri sunt asigurate prin investitii private pe care le-am facut de-a lungul anilor, de la organizarea spatiului, la proceduri de lucru si sisteme informatice impecabile. Mai mult, toate farmaciile care in prezent sunt operationale pe teritoriul Romaniei au fost autorizate de directia condusa chiar de catre dna. Monica Lazar”, se subliniaza in comunicatul CFR.

 

Reprezentantul MS a declarat, in cadrul dezbaterii, canu s-au respectat multe in autorizarea farmaciilor, din pacate. De catre toata lumea. Sunt niste bombe, majoritatea! Imi cer scuze ca spun, dar sunt niste bombe”. Farm. Monica Daniela Lazar a refuzat sa-si argumenteze insa declaratia facuta dupa ce au reclamat impunerea unei incaperi separate pentru vestiar si au spus ca o astfel de decizie ar duce la inchiderea a mai mult de jumatate din farmaciile care functioneaza la ora actuala si care au fost infiintate si autorizate potrivit normelor legale in vigoare la momentul respectiv.

In contextul amintit, conducerea Colegiului Farmacistilor ii solicita directoarei directiei farmaceutice din MS ca in conditiile in care are cunostinta de existenta unor farmacii pe care le considera o bomba”, in loc sa generalizeze „situatia asupra tututor farmaciilor, sa faca publice aceste cazuri si sa ia masuri de urgenta pentru inchiderea sau conformarea lor la reglementarile in vigoare, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea pacientilor”, se mentioneaza in comunicatul amintit. Totodata, CFR ii reaminteste ca „este responsabilitatea directa a dumneaei sa supravegheze, sa monitorizeze si sa controleze buna organizare si functionare a farmaciilor, iar daca astfel de cazuri exista, acest lucru este o dovada clara a neindeplinirii atributiilor de seviciu”.

 

In consecinta, ca organism profesional independent, cu atributii reglementate de lege in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de farmacist, Colegiul Farmacistilor din Romania solicita „explicatii publice pentru declaratiile iresponsabile ale directorului Directiei Politica Medicamentului si demisia acestuia pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu in supravegherea si controlul activitatii farmaceutice”.

Se pare ca solicitarea farmacistilor a fost nu doar conserata corecta de catre ministrul Florian Bodog. Surse din Ministerul Sanatatii au declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca, incepand de maine, aceasta nu va mai ocupa fotoliul de director.

Ramane de vazut daca inlocuitorul pe care il va desemna ministrul Sanatatii va fi considerat de reprezentantii farmacistilor si de cei ai industriei farma mai potrivit pentru a ocupa aceasta functie sau va fi doar o stretegie de stingere a unui biu scandal mediatic ce era pe punctul de a izbucni.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*