Amenzi de mii de lei, impartite de inspectorii DSVSA Buzau in minivacanta de Sfanta Maria

In aceasta perioada au fost efectuate o serie de controale in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, piete si targuri de animale.

 

Cele cateva zile libere din minivacanta de Sfanta Maria, inspectorii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau (DSVSA) si le-au petrecut pe teren. In aceasta perioada au avut programate o serie de controale pe raza intregului judet, la operarori economici care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar.

Astfel, in perioada 10-15 august, echipele din cadrul DSVSA Buzau au efectuat 43 de controale, la unitati de patiserie si cofetarie, pizzerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice, magazine alimentare, supermaketuri, targuri de animale si piete agroalimentare.

Totodata, inspectorii DSVSA Buzau au fost prezenti la serbarile campenesti care au avur loc in judet in aceasta perioada, precum si la praznicele organizate de lacasurile de cult sau in vecinatatea acestora.

Controalele au vizat in mod special modul in care sunt respectate conditiile minime sanitare veterinare, referitoare la aprovizionarea cu materii prime, transportul, prelucrarea, procesarea, depozitarea si comercializarea produselor alimentare catre cosumatori, precum si respectarea conditiilor de comercializare a animalelor vii in targurile de animale. Nu in ultimul rand, inspectorii DSVSA au verificat, in targurile de animale, daca este respectata interdictia comercializarii porcilor vii, impusa dupa aparitia unor focare de pesta porcina.

 

Pe parcursul a sase zile in care au fost desfasurate cele 43 de controale, inspectorii DSVSA Buzau au descoperit o serie de abateri, de la nereguli minore pentru care au fost fixate termene de remediere, pana la situatii mai grave in care s-a impus aplicarea de sanctiuni. Au fost depistate astfel 23 de situatii, in 15 dintre ele fiind aplicate amenzi contraventionale, in timp ce in celelalte cazuri, cei gasiti in neregula au primit doar avertismente.

Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 13.000 de lei, principalele abateri sanctionate fiind lipsa documentelor sanitare veterinare obligatorii la vanzarea bovinelor, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa documentelor si a inregistrarilor minime necesare desfasurarii unor activitati supuse autorizarii sanitare veterinare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fara elemente de identificare, comercializarea produselor alimentare in spatii neintretinute corespunzator.

De remarcat este totusi faptul ca nu s-au descoperit, expuse la vanzare sau oferite spre consum, produse alimentare alterate sau cu termen de valabilitate expirat, care constituie principala amenintare pentru santatea consumatorilor in astfel de ocazii.

 

Directorul adjunct al DSVSA Buzau, medicul veterinar Ciprian Botezatu spune ca activitatile de control ale inspectorilor nu s-au incheiat odata cu minivacanta de Sfanta Maria, ci vor continua si in perioada urmatoare. „DSVSA Buzau va lua toate masurile necesare intensificarii actiunilor de supraveghere sanitara veterinara prin verificari suplimentare concentrate, privitoare la respectarea normelor sanitare veterinare in ceea ce priveste aprovizionarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor alimentare de origine animala si non animala, astfel incat sa poata preveni orice risc si eventual combate cu maxima eficienta orice abatere de la normalitate si care ar putea, in ultima instanta, sa atenteze la conceptul de siguranta alimentara sau sanatate publica, acordand o importanta maxima si verificarilor specifice referitoare la identificarea, transportul si comercializarea animalelor vii si in special a porcilor mai ales in actualul context epidemiologic national al evolutiei pestei porcine africane”, a declarat acesta.

Totodata, dr. Ciprian Botezatu a mai precizat ca, pentru a putea raspunde prompt tuturor solicitarilor din aria de competenta, venite din partea cetatenilor sau a operatorilor economici, institutia a pus la dispozitia celor interesati numerele de telefon 0238 725 001, 0238 725 002, 0758 097 100, precum si adresa de e-mail office-buzau@ansvsa.ro. De asemenea, la nivel national, ANSVSA are pus la dispozitie un serviciu call-center, care poate fi apelat la numarul 0800 826 787.

 


Adaugati un comentariu


 

*