COD ROSU de canicula si pentru animale

5 august 2017 | 0 comentarii |

Medicii veterinari atrag atentia ca animalele sufera de deshidratare si stres termic la fel ca si oamenii, asa ca este necesara protectia si asigurarea bunastarii acestora.

 

Arsita mare! Romania se topeste la peste 40 de grade Celsius la umbra. Iar corpul uman resimte chiar si 50 de grade. Temperaturi greu de suportat chiar si de oamenii sanatosi, dar cu atat mai greu de catre copii, batrani sau de cei bolnavi. In astfel de conditii, confortul termic este, si el, dat peste cap. Meteorologii ne-au anuntat ca Indicele Temperatura Umezeala (ITU) a depasit, deja, 80 de unitati, pragul de la care apare stresul termic, iar aerul este greu de respirat.

Medicii ne tot spun sa evitam sa iesim din casa intre orele 10.00-18.00, sa ne hidratam cu cel ptuin 2-3 litri de lichide pe zi, sa ne protejam capul si ochii, sa dormim in camere bine aerisite si ventilate, sa evitam consumul de cafea, de bauturi alcoolice si de bauturi indulcite cu zahar. Totodata este bine sa ne imbracam lejer si sa respectam cu strictete recomandarile medicului, in cazul in care suntem diagnosticati cu afectiuni cronice, mai ales cardiace.

Si tot medicii ne atentioneaza ca, din cauza caniculei, insectele si animalele devin mai agresive, pentru ca sufera si ele, la fel ca oamenii, din cauza temperaturilor ridicate, asa ca este bine sa fim mai putin prietenosi in aceasta perioada, cu cainii comuitari si sa ne ferim de insecte.

 

In conditiile in care oamenii se protejeaza de canicula band multa apa sau refugiindu-se in locuri cu aer conditionat, trebuie sa constientizam ca in cazul animalelor suntem datori noi, oamenii, sa intervenim atunci cand vedem ca exista riscul ca acestea sa sufere din cauza caldurii. „Animalele suporta mai greu temperaturile ridicate, decat frigul. Lipsa glandelor sudoripare face ca acestea sa piarda caldura inmagazinata de corp destul de incet, in mare parte prin respiratie. Atunci cand temperatura corporala creste intr-un timp scurt si mai ales daca animalul este expus in continuare temperaturilor ridicate, acest mecanism devine ineficient si apar o serie de probleme care ii pun viata in pericol”, atrage atentia medicul veterinar Florin Sangiu, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau.

Animalele prezinta o stare de slabiciune, par foarte obosite, au o respiratie dificila, accelerata, apar semne cardiace sau semne digestive (diaree, voma). In fazele grave, animalele pot face convulsii, pot lesina, intra in coma si chiar pot prezenta risc de deces. „In caz de hipertermie, cel mai important este sa scoatem animalul din zona calduroasa, sa-l adapostim la umbra si, daca este posibil, intr-un loc bine ventilat, sa-l stropim cu apa si sa-l hidratam. Atentie, apa nu trebuie sa fie foarte rece! In cazuri grave este necesar sa fie consultat medicul veterinar”, explica dr. Sangiu.

 

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau informeaza proprietarii si detinatorii de animale ca sunt obligati sa respecte masurile necesare asigurarii protectiei si bunastarii animalelor in vederea evitarii aparitiei stresului termic asociat perioadei de vara, cu temperaturi foarte ridicate.

Potrivit dr. Ciprian Botezatu, director adjunct al DSVSA Buzau, atat fermierii cat si detinatorii de animale de companie trebuie sa fie, in aceasta perioada, mai atenti cu necuvantatoarele.

Detinatorilor de animale de companie, medicii veterinari le recomanda:

– pentru animalele tinute afara se vor asigura adaposturi corespunzatoare protectiei impotriva razelor solare si sursa de apa potabila;

– evitarea transporturilor, iar in conditiile in care acestea nu pot evitate, animalele de companie nu trebuie sa fie tinute excesiv in vehicul si expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete si la temperaturi ridicate.

Totodata, medicii recomanda ca hrana animalelor sa nu fie bogata in grasimi, iar apa sa fie pusa in locuri usor accesibile si schimbata de mai multe ori pe zi, iar daca este posibil sa fie oferita in mai multe vase, pentru a incuraja consumul.

 

Pentru fermieri, DSVSA recomanda:

– asigurarea unor adaposturi corespunzatoare pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa si implicit nociva a razelor ultraviolete;

– asigurarea cantitativa si calitativa a apei si furajelor in functie de specie, talie si stare fiziologica si sub aspectul prospetimii si a aportului energetic;

– verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, furajare si a sistemelor de ventilatie,

– verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva functionale, in principal a sistemelor de ventilatie si a generatoarelor de energie electrica;

– anuntarea urgenta a medicului veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor atunci cand se observa modificari suspecte a starii de sanatate sau comportamentului.

 

La randul lor, administratiile locale sunt obligate ca in cazul animalelor in transhumanta sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate.

De asemenea, autoritatile locale sunt obligate sa verifice daca sunt asigurate posibilitatile optime de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere si sa asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale.

La randul lor, detinatorii de cai trebuie sa asigure accesul la adapost umbrit pentru animalele tinute afara, acces nelimitat la sursele de apa si hrana, ca si existenta unor surse alternative de adapare.

Daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrata manual, in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul orar 12.00-18.00 daca temperatura depaseste, la umbra, 25 de grade Celsius.

 

Transportatorii de animale vii trebuie sa aiba in vedere:

– respectarea prevederilor legale potrivit carora sunt obligati sa transporte animalele in conditii care sa nu permita provocarea de rani sau suferinte inutile;

– verificarea, inainte de imbarcare, a conditiilor optime de microclimat din mijlocul de transport si a posibilitatii respectarii acestora pe tot parcursul deplasarii, precum si verificarea traseului ales de asa maniera incat plecarea sa aiba loc imediat dupa imbarcare si durata acestuia sa fie cat se poate de redusa;

– reducerea cu 25% din capacitatea maxima de transport autorizata a densitatii de incarcare a animalelor in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica;

– existenta la bordul mijlocului de transport a unor planuri de urgenta pentru ingrijirea animalelor in functie de necesitati;

– pentru calatoriile de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor.

 

Pentru targurile de animale se impune asigurarea de padocuri, unde animalele sunt tinute in vederea comercializarii, suficient de spatioase pentru asigurarea libertatii de miscare si prevazute cu zone de adapostire umbrite.

Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de canicula, este lipsa apei, care conduce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moarte. Pentru reducerea acestui risc trebuie sa se acorde prioritate animalelor care nu au acces facil la sursele de apa. Animalele tinere, cele hranite preponderent cu furaje uscate si animalele care alapteaza prezinta risc crescut de deshidratare. Daca numai o sursa de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica”, explica medicul veterinar Ciprian Botezatu, directorul adjunct DSVSA Buzau.

Totodata este necesar sa avem in vedere faptul ca riscul de a contacta paraziti externi ramane foarte ridicat in timpul verii, de aceea, aplicarea solutiilor speciale se va face periodic, in cazul animalelor cu blana. O masura importanta are in vedere dezinsectia mediului, deoarece majoritatea parazitilor stau in mediu si doar o mica parte se urca pe animal pentru a se hrani.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*