Autoritățile sanitar veterinare în alertă, din cauza focarelor de gripă aviară din Europa

8 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din țară au primit dispoziții clare pentru luarea unor măsuri, în perioada următoare.

 

În ultimele două luni s-a constatat o creștere accelerată a numărului de focare de gripă aviară înalt patogenă în mai multe state europene, cea mai îngrijorătoare situație fiind în Italia, unde au fost consemnate 128 de focare. Și în Ungaria, țară cu care România se învecinează la Vest, au fost confirmate 28 de focare, în timp ce Bulgaria a raportat la rândul său 4 focare. În România, pe parcursul lunii decembrie, a fost confirmat un nou caz de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, identificat la o lebădă de vară, găsită moartă în zona lacului Fortuna din judeţul Tulcea, însă până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului în exploataţii de păsări.

În acest context epidemiologic, Comisia Europeană a transmis o notificare către toate statele membre, prin care avertizează cu privire la severitatea preconizată pentru acest nou val HPAI în care H5N1 este subtipul cel mai adesea identificat, în special la populaţiile de păsări sălbatice aflate în migraţia de toamnă. Ca urmare a acestei notificări, Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, ieri, o videoconferință la care au fost convocați reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare, fiind dispuse o serie de măsuri care vor fi puse în aplicare în întreaga țară, în perioada următoare.

 

Astfel, inspectorii sanitar veterinari vor acorda o atenţie deosebită controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă. Totodată, s-a dispus ca în cazul tuturor exploataţiilor comerciale de păsări autorizate sau înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice.

Reprezentanților din teritoriu li s-a dispus și monitorizarea în permanenţă a stării de sănătate a păsărilor domestice şi sălbatice, iar orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă direcțiilor județene și ANSVSA.

Pentru a preveni pătrunderea în România a virusului  gripei aviare înalt patogene, a fost interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecţie sau supraveghere.

 

Specialiștii din cadrul ANSVSA reamintesc cu această ocazie și faptul că la nivelul unităţilor de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a vehiculelor ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare, să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie.

Medicii veterinari au câteva recomandări și pentru cei care cresc păsări în gospodăriile proprii, pentru a preveni îmbolnăvirea acestora. Astfel, în această perioadă este recomandat ca rațele și gâștele să  fie ținute separat de celelalte păsări din gospodărie, evitându-se totodată creșterea păsărilor în spații deschise. Când acest lucru nu este posibil,  hrănirea şi adăparea păsărilor trebuie să se realizeze într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice. De asemenea, se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice și se recomandă prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie și rozătoare.

Se mai recomandă ca în zona de creștere a păsărilor să nu intre mai multe persoane, în afara proprietarului, care ar trebui să își schimbe încălțămintea și hainele când intră în exploatație. Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar, la fel ca și descoperirea cadavrelor de păsări și animale în zone circulate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*