O nouă promoție a UMF Carol Davila a depus astăzi jurământul lui Hipocrate

27 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Promoția anului centenar poartă numele reputatului chirurg și urolog Theodor Burghele și numără cei mai mulți studenți din ultimii patru ani.

 

Cu câteva zile înainte de începerea unui nou an universitar, absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” au făcut astăzi încă un pas decisiv către viitoarea carieră, primind atestatul care confirmă absolvirea studiilor superioare și depunând jurământul lui Hipocrate. Festivitatea de absolvire a avut loc în pavilionul central al complexului expozițional Romexpo reunind peste 7.000 de participanți printre care s-au numărat cei 1.944 de absolvenți ai promoției 2018, cadre universitare, personalități ale lumii medicale românești, diplomați străini și, nu în ultimul rând, membri ai familiilor viitorilor medici.

Promoția anului centenar poartă numele reputatului chirurg şi urolog român Theodor Burghele, numărând cei mai mulți studenți din ultimii patru ani. Un alt aspect de reținut este acela că în cazul acestei promoții s-a consemnat o promovabilitate de sută la sută a examenului de licență, toți cei 1.944 de studenți ajunși la finalul studiilor superioare reușind să obțină note de trecere.

Dintre absolvenții Promoției „Theodor Burghele”, cea mai mare pondere o dețin absolvenții Facultății de Medicină, în număr de 1.223, cu mențiunea că, în urmă cu șase ani, la această facultate erau înscriși în anul întâi 1.324 de studenți. Cu toate acestea, numărul absolvenților de Medicină este mai mare decât cel al promoției anterioare, care a numărat doar 907 studenți licențiați.

 

Tot comparativ cu anul trecut, numărul total al studenților promoției 2018 este mai mare cu 87, incluzând și 334 de absolvenți de Medicină Dentară, 199 de absolvenți de Farmacie și 188 de absolvenți ai Facultății de Moașe și Asistență Medicală.

Cu ocazia festivității de absolvire și a ceremoniei depunerii jurmântului lui Hipocrate, rectorul UMF Carol Davila, academicianul Ioanel Sinescu, a declarat că „ne bucură faptul că, în anul centenarului Marii Uniri, Universitatea noastră, prin Facultatea de Medicină, reuşeşte să dea României un număr record, pentru ultimii ani, de medici care, printr-un efort susţinut în cei şase ani de studii de licenţă, ajung astăzi să depună jurământul lui Hipocrate pentru a se dedica uneia dintre cele mai nobile profesii. Prin numele reputatului chirurg şi academician Theodor Burghele, ce i-a fost acordat simbolic acestei promoţii, dar şi prin faptul că aceşti absolvenţi devin medici în anul Centenarului Marii Uniri a României, acestora le revine onoarea, dar şi obligativitatea de a demonstra valoare şi performanţe, creionând peste timp o istorie modernă a medicinei româneşti a cărei bază solidă a fost pusă de nume mari precum Carol Davila sau laureatul premiului Nobel, George Emil Palade”.

 

La rândul său, prorectorul pe probleme studenţeşti, prof. dr. Viorel Jinga a ţinut să le amintească tuturor absolvenţilor că „astăzi păşiţi într-o nouă etapă a vieţii, iar noi toţi ne punem mari speranţe în dumneavoastră că veţi creiona un viitor performant atât pentru medicina românească în ansamblul său, cât şi pentru întreaga Românie care astăzi, la an centenar, traversează o etapă grea, pe care chiar voi, o puteţi simplifica prin profesionalism şi devotament”.

Andrei Neagu, șeful de promoție a declarat, în cadrul aceleiași festivități, că acum șase ani a fost cuprins de „un sentiment de mândrie când am păşit pentru prima dată în Amfiteatrul Mare al Facultăţii de Medicină, amfiteatru care poartă numele lui George Emil Palade, laureat al premiului Nobel şi unul dintre cei mai remarcabili alumni ai Universităţii noastre. Numele lui, precum şi alte nume răsunătoare care au trecut prin Universitatea Carol Davila, m-au inspirat mereu spre autodepăşire şi spre performanţă. Acum, la finalul studiilor, îmi dau seama de misiunea grea, dar nobilă, pe care asemenea predecesori ne-o impun mie şi colegilor mei. Pentru a onora prestigiul pe care aceste mari personalităţi l-au adus medicinei româneşti, trebuie să ne maturizăm şi să ne responsabilizăm, să ne ferim mereu de superficialitate şi de nepăsare şi să încercăm să fim la rândul nostru modele demne de urmat pentru generaţiile viitoare”. Andrei vrea să se specializeze în pneumologie și intenționează să rămână în București.

 

Festivitatea a fost deschisă și moderată de prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, Decan al Facultății de Medicină, în spiritul anului centenar 2018. Alături de acesta, la eveniment au fost prezente și alte personalități ale medicinei românești actuale, precum și E. S. Dl. Saker Malkawi, Ambasadorul Regatului Hasemit al Iordaniei  la București și E. S. Dl. Ahmad Jaradat, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei în Algeria, care au adus Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” deosebitele considerații din partea Ambasadei Regatului Hasemit al Iordaniei. Festivitatea de Absolvire s-a încheiat prin rostirea Jurământului de către absolvenții promoției 2018, împreună cu Decanul Facultăţii de Medicină , prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.

În 1857, Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, devenită ulterior Universitatea De Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din România a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori.

De-a lungul timpului, membrii corpului academic al UMF „Carol Davila” au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.

La ora actuală, România are 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de 3,4 cât este media europeană. 


Adaugati un comentariu


 

*