Proiect-pilot in domeniul preventiei si informarii, lansat de UMF „Carol Davila”

Timp de doua luni, specialistii universitatii vor transmite, saptamanal, informatii si recomandari pe diferite teme medicale, adresate publicului larg.

 

Prof.dr. Ioanel Sinescu

Prof.dr. Ioanel Sinescu

Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, la initiativa prorectorilor sai, o campanie ce are ca scop o mai buna informare a populatiei, in vederea prevenirii unor boli ce pot aparea ca urmare a nerespectari unor reguli care nu sunt indeajuns de cunoscute de catre publicul larg. Este vorba despre un proiect pilot, pe care initiatorii l-au denumit „Asuma-ti sa fii sanatos”, si care se va derula pe parcursul a opt saptamani, constand in diseminarea de informatii si recomandari venite din partea mai multor specialisti din diverse arii medicale. Astfel, in fiecare saptamana, UMF Carol Davila va remite cate un comunicat care va cuprinde informatii transmise de un specialist intr-un domeniu medical, pe o tema care va fi lasata la alegerea acestuia. Disciplinele medicale acoperite in cadrul acestei campanii vor fi variate, incluzand pediatrie, urologie, cardiologie, pneumologie, ortopedie, neurologie, dermatologie sau gastroenterologie, in cazul fiecareia dintre ele, preventia jucand un rol important.

Referindu-se la acest program, rectorul UMF Carol Davila, academicianul Ioanel Sinescu, a declarat ca „ne aflam intr-un moment in care constientizarea populatiei in ceea ce priveste importanta preventiei medicale trebuie sa reprezinte pentru noi toti o perspectiva corecta a faptului ca, prin controale medicale periodice, protectie si igiena personale, dar si prin a primi la timp sfatul unui specialist, putem reduce substantial riscul multiplelor imbolnaviri care, din nefericire sunt tot mai frecvente in randul populatiei si, din pacate, oamenii ajung la medic, in cele mai multe cazuri, mult prea tarziu”.

 

copil spitalCampania a fosrt deschisa de catre dr. Mihaela Balgradean, de la spitalul Marie Curie din Capitala, medic primar pediatru si conferentiar universitar, care a abordat in comunicatul sau problema infectiilor respiratorii si digestive la copii. Despre aceste infectii, medicul spune ca sunt provocate, in 80% din cazuri, de diversi virusi, iar principalele mijloace de prevenire sunt o igiena corecta si vaccinarea. „Pentru a preveni aceste imbolnaviri se recomanda spalarea corecta si repetata a mainilor copiilor si ale celor ce le poarta de grija, a veselei, a ustensilelor de bucatarie, a caserolelor, a jucariilor, a fructelor si legumelor verzi, pregatirea si gatirea corespunzatoare a carnii crude, cu informare atenta asupra provenientei acesteia, corect prelucrata din punct de vedere termic, separarea atenta in frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic- inclusiv carnea – utilizarea exclusiva la copil a laptelui pasteurizat si a produselor lactate verificate si corect ambalate”, sunt sfaturile adresate de dr. Mihaela Blagradean.

 

Dr. Mihaela Balgradean

Dr. Mihaela Balgradean

Totodata, cunoscutul medic recomanda evitarea jocului copiilor cu telefonul mobil, care este o puternica sursa de mocrobi, dar si reintroducerea in gura copiilor a suzetelor si a diverselor alimente cazute pe jos, precum si a altor obiecte utilizate de obicei de de adulti, necuratate si nedezinfectate inainte de a fi oferite copiilor pentru joaca.

„Bolile respiratorii si digestive se transmit prin contactul direct al mainilor copilului cu diferite secretii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucarii, suzete, etc. Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfectie virala. Secretiile nazale, respiratorii ale copilului contin mai multe virusuri infectante decat ale adultului. De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care raspandesc infectia in jurul lor, in special in colectivitati mai mici sau mai mari. Infectiile respiratorii reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume, fiind responsabile de unul din cinci decese la copiii sub varsta de 5 ani. Acestea reprezinta totodata cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari, in special la copilul de varsta prescolara. Pneumonia cauzeaza intre 75 si 90 la suta din decese, iar incidenta gastroenteritelor acute la copilul in varsta mai mica de 3 ani variaza, in Europa, intre 0,5  si doua episoade anual”, se mai arata in comunicatul semnat de dr. Mihaela Balgradean.

 


Adaugati un comentariu


 

*