Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă își îmbunătățește baza de tratament

În acest scop vor fi făcute investiții finanțate din fonduri europene și au fost deja identificate câteva programe care pot fi accesate.

 

Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă funcționează în subordinea Casei Naționale de Pensii și are o serie de atribuții specifice, printre care, acordarea de asistenţă tehnică de specialitate pentru serviciile din reţeaua de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prin internare în secţiile clinice și desfăşoară activităţi de îndrumare şi control la nivelul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă.

De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM şi expertizaţi prin comisiile de avizare si control, respectiv prin Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, și oferă servicii medicale pentru recuperarea capacității de muncă. Totodată, asigură contra cost, în condiţiile prevăzute de legislaţia sănătăţii în muncă, servicii medicale profilactice, pe baza contractelor încheiate cu diverși beneficiari. De asemenea, institutul elaborează şi reactualizează periodic normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, pe baza cărora se face încadrarea în grade de invaliditate, pe care le supune aprobării preşedintelui CNPP, și întocmește studii în domeniul expertizei medicale a capacităţii de muncă, în vederea adaptării criteriilor de expertiză medicală la standardele europene.

 

În prezent, la nivelul institutului funcționează şi un centru de vaccinare anti-Covid, unde se pot vaccina medicii de familie din Sectorul 6şi asistenţii acestora, personalul medical şi auxiliar din Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, precum şi personalul din anumite centre private de sănătate.

În acest context, institutul a fost vizitat de noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, care s-a întâlnit cu directorul unității, Corina Griţac, și cu directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baci. Tema principală a discuțiilor a fost reprezentată de soluțiile viabile pentru dezvoltarea institutului prin fonduri europene.

Este unul dintre exemplele de instituţii care îşi pot îmbunătăţi serviciile şi dotările cu ajutorul fondurilor europene. Am găsit aici o bază de tratament generoasă, care poate fi valorificată pentru dezvoltarea unor servicii de recuperare, cu investiţii din bani europeni. Am discutat, de asemenea, despre oportunitatea de a modifica legislaţia, astfel încât o parte a serviciilor oferite de institut să poată fi asimilate serviciilor medicale”, a precizat ministrul muncii la finalul vizitei.

 

Raluca Turcan a dat asigurări că, prin implementarea unor programe finanțate din fonduri europene, baza de tratament a institutului va fi îmbunătățită, implicit calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.

În cadrul discuțiilor purtate de ministrul Muncii cu directorul institutului și cel al Casei Naționale de Pensii au fost abordate și subiecte care au vizat digitalizarea şi accesibilizarea spaţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi, despre care Raluca Turcan a precizat că reprezintă o prioritate a mandatului său.

Digitalizarea şi creşterea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi sunt priorităţi pe care doresc să le văd rezolvate. De altfel, am cerut tuturor instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii să facă o analiză a gradului de accesibilitate în sedii, pentru că este important ca ministerul, cu toate instituţiile sale, să ofere un exemplu în acest sens”, a mai declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*