Ministrul Victor Costache promite că vor fi bani de salarii în luna decembrie

12 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, Ministerul Sănătății a retras din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială 28 acte normative care „trebuie rediscutate, reanalizate și regândite cu toți factorii implicați”.

 

Săptămâna trecută, cu ocazia preluării mandatului de către noul ministru al sănătății, Victor Costache, premierul Ludovic Orban a făcut unele declarații deloc liniștitoare pentru personalul medical și chiar pentru pacienți, anunțând că nu există suficienți bani în bugetul ministerului pentru a plăti salariile cadrelor medicale și nici pentru a finanța programele de sănătate aflate în derulare. „Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Şi aşa, evident, nu sunt bani de salarii”, este declarația premierului, care a stârnit panică printre angajații sistemului public de sănătate.

Vicepremierul Raluca Turcan preciza, cu aceeași ocazie, că deficitul la Fondul Național Unic de Sănătate ajunsese la trei miliarde de lei la finalul primelor trei trimestre din acest an.

În acest context, ministrul Victor Costache a declarat că una dintre prioritățile sale la început de mandat va fi o rectificare pozitivă a bugetului Ministerului Sănătății, astfel încât să nu existe discontinuități în derularea programelor de sănătate, iar personalul medical să-și poată face treaba și să nu fie stresat de lipsa banilor pentru asigurarea serviciilor medicale și pentru salarii.

 

Intențiile sale în acest sens nu au rămas doar la nivel declarativ, în cursul zilei de azi anunțând că a avut deja o întâlnire pe această temă cu Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, la discuții participând și premierul Orban, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan. Rezultatul acestei prime întâlniri a fost comunicat atât presei cât și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Mesajul ministrului se adresează în special personalului medical, care este anunțat că nu vor exista probleme cu plata salariilor și că toți angajații din sistemupublic de sănătate își vor primi la timp banii cuveniți pentru luna decembrie. „Am avut o primă întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, în prezența premierului Ludovic Orban și a vicepremierului Raluca Turcan, în care am discutat despre necesitatea unei rectificări bugetare pozitive pentru plata salariilor și suplimentarea fondurilor Sănătății, astfel încât să nu existe discontinuități în derularea programelor și proiectelor existente, precum și în plata salariilor. Cadrele medicale vor primi drepturile salariale conform muncii prestate și a prevederilor legale” a declarat în acest sens Victor Costache.

 

Totodată, printr-un comunicat remis presei, Ministerul Sănătății anunță că a retras, astăzi, din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială, 28 de acte normative. Este vorba despre 7 ordine de ministru aflate în consultare publică la rubrica Transparență Decizională și alte 21 proiecte de hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență și legi  inițiate și aflate în avizare interministerială.

Am primit mai multe semnale și nemulțumiri din partea pacienților, dar și a profesioniștilor din sistem cu privire la o serie de documente aflate în dezbatere publică sau pe circuitul de avizare. Aceste acte trebuie rediscutate, reanalizate și regândite cu toți factorii implicați, pentru că dorim ca deciziile pe care le luăm să răspundă cerințelor actuale, în vederea creșterii calității în domeniul sanitar. Un exemplu îl reprezintă Legea privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate. Actul normativ vizează activitatea și are impact asupra tuturor celor care lucrează în sistem, motiv pentru care se impune a fi elaborat cu atenție și responsabilitate, în funcție de solicitările și nevoile tuturor categoriilor de personal”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

 

Vasile Ciurchea

În altă ordine de idei, președintele încă în funcție al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie că trebuie găsite soluții pentru a sigura pacienților un acces cât mai facil la servicii medicale de calitate. Întâlnirea a avut loc în contextul în care reprezentanții CNAS discută în această perioadă cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical proiectul normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru care va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru următorii 4 ani.

Trebuie sa găsim soluţii pentru a asigura pacienţilor un acces cât mai facil la servicii medicale şi, acolo unde este posibil, să le acordăm aceste servicii în medicina primară, fără să îi mai plimbăm pe drumuri de la un medic la altul. Bineînţeles, trebuie să identificăm metode de simplificare care să nu afecteze calitatea actului medical. Aceste metode vor aduce, cu siguranţă, şi economii în sistem, care vor fi utilizate tot pentru pacienţi” a declarat Vasile Ciurchea.

Zilele sale la conducerea CNAS sunt însă ca și numărate, premierul Ludovic Orban anunțând că va fi printre primii funcționari schimbați din funcție, alături de managerul interimar de la Institutul Fundeni, Adriana Cotel.


Adaugati un comentariu


 

*