Au fost stinse 60 de focare de pestă porcină din Buzău

12 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

La nivelul județului mai sunt active doar șase focare de PPA, în timp ce la nivel național mai sunt active 956 de focare, în 25 de județe, iar până la sfârșitul lunii octombrie au fost stinse 1.763 de focare. 

 

Pesta Porcină African (PPA) a dat mult de furcă medicilor veterinari, fermierilor și populației din județul Buzău, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, în întreaga țară. Măsurile stricte de prevenție și supravegherea permanentă a autorităților au dat, însă, rezultate. Astăzi, 12 noiembrie 2019, în cadrul unei ședințe extraordinare a Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată de prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, s-a aprobat stingerea a 60 dintre cele 66 de focare de PPA existente la nivelul județului.

În ultima lună, echipele DSVSA Buzău și medicii veterinari de liberă practică au recoltat peste 7.000 de probe de sânge de la porcii domestici din zonele de protecție și supraveghere instituite în jurul focarelor confirmate pe raza UAT-urilor Amaru, Mihăilești, Pogoanele și Padina, iar analizele de laborator au infirmat prezența PPA în cazul acestora”, anunță Prefectura Buzău.

Potrivit datelor DSVSA, la ora actuală mai sunt active doar 6 focare la porci domestici, în localitățile Cochirleanca (3 focare), Cilibia, Luciu și Cuculeasa (com. Ziduri) – câte un focar, și 23 de cazuri la porcii mistreți, pe raza  a 10 fonduri cinegetice.

 

Carmen Ichim Ciprian Botezatu

Potrivit DSVSA Buzău, stingerea  a 60 de focare de pestă porcină africană de pe raza celor patru comune menționate și, implicit, ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții, a fost rezultatul aplicării eficiente a măsurilor de combatere a PPA și a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții.

La această dată, DSVSA menționează că PPA evoluează în 6 focare din exploatații non profesionale din județ, în satul Cochirleanca – comuna Cochirleanca (3 focare), satul Luciu – comuna Luciu (1), satul Cilibia – comuna Cilibia (1) și satul Cuculeasa – comuna Ziduri (1). Cele 23 de cazuri mistreț cu PPA au fost identificate pe raza  a 10 fonduri cinegetice, respectiv, 39Breazău (1 caz), 44Câlnău (3), 27Berca (3), 41Beceni (4), 42Aldeni (4), 20Monteoru (1 caz), 23Grăjdana (2), 57Zărnești (1), 26Umbrărelu (2) și 45 Dedulești (2).

Solicităm în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii despăgubiți, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare”, a explicat dr. Ciprian Botezatu, director DSVSA Buzău.

 

Danut Pale

În ceea ce privește teama populației de a nu mai avea voie să crească porci în ograda proprie, deputatul buzoian Dănuț Păle, medic veterinar și vicepreședinte al Comisiei de agricultură, agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților, a precizat că proiectul de ordin înaintat Parlamentului de Ministerul Agriculturii, cu privire la limitarea numărului de porci care pot fi crescuți în exploatațiile non-profesionale este bine venit, în condițiile extinderii numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) din țară. Acesta subliniază însă că proiectul nu interzice creșterea porcilor în gospodării, așa cum greșit s-a înțeles, ci impune niște reglementări care trebuie respectate, pentru a ține sub control evoluția PPA.

Proiectul ministerului doar limitează numărul de suine care pot fi crescute într-o gospodărie. S-a considerat că cinci porci sunt suficienți pentru orice familie, oricât de numeroasă, iar cei care au mai mult de atât, cresc animalele și în scop comercial. În acest sens, cei care doresc să vândă trebuie să se supună unor reguli speciale față de cei care cresc porci doar pentru consum propriu și tocmai de aceea a fost stabilită această limită. Nu i se va interzice nimănui să crească porci, dar cei care vor să aibă mai mult de 5 animale trebuie să intre la altă categorie”, a declarat deputatul buzoian.

 

Oficialul DSVSA a dat asigurări că evoluţia situației epidemiologice este monitorizată în permanență, prin examene clinice şi de laborator, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi direcționate în vederea gestionării cât mai eficiente a bolii și închiderea focarelor existente.

Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluția pestei porcine africane, se mențin restricțiile sanitare veterinare privind comercializarea porcinelor în târgurile de animale la nivelul Județului Buzău. De asemenea, se mențin restricțiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv în țara noastră) a produselor alimentare de origine animală provenite din țări terțe”, se menționează într-un comunicat al DSVSA Buzău.

Medicii veterinari avertizează atât proprietarii de animale cât și administratorii /deținătorii de târguri de animale că „mișcarea necontrolată a porcilor vii și comercializarea acestora în târguri și pe site-uri internet este interzisă din cauza restricțiilor sanitare veterinare existente”, pentru evitarea răspândirii virusului.

Amenzile pe care inspectorii DSVSA le pot aplica în cazul nerespectării prevederilor legislației sanitare veterinare referitoare la mișcarea animalelor pot varia, în funcție de gravitatea faptei, între 600 și 3.600 lei.

 

Având în vedere dinamica evoluției virusului PPA în contextul debutului sezonului rece, dar și apropierea sărbătorilor Crăciunului, DSVSA Buzău, în parteneriat cu celelalte instituții implicate în gestionarea PPA, va adopta un set suplimentar de măsuri de prevenție, atât în mediul gospodăresc cât și silvatic. Între acestea, intensificarea controalelor, informarea proprietarilor și a populației, intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea, verificarea respectării normelor sanitar veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor.

Aceste măsuri, la care se adaugă intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane a porcilor, precum și instruirea continuă a gestionarilor fondurilor cinegetice, coroborate cu eforturile concentrate ale instituțiilor abilitate în verificarea restricțiilor impuse, au drept scop comun prevenirea apariției focarelor de boală noi, se menționează în comunicatul DSVSA.

 


Adaugati un comentariu


 

*