Ministerul Sănătății primește aproape 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară

26 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

În plus, premierul a promis ca se vor aloca bani și administrațiilor locale, pentru plata indemnizațiilor de handicap.

 

Ministerul Finanțelor a lansat astăzi, în transparență decizională, proiectul de ordonanță pentru rectificarea bugetului pe anul în curs, document ce prevede tăieri de fonduri de la unele ministere și suplimentări de sume în cazul altora.

Ministerul Sănătății face parte din cea de-a doua categorie, fiind menționat printre ministerele în cazul cărora rectificarea bugetară va fi una pozitivă. Astfel, conform documentului legislativ, Ministerul Sănătății urmează să primească în plus 2,898 de miliarde de lei, pentru a face față cheltuielilor necesare până la finalul actualului exercițiu bugetar, în principal pentru asigurarea cheltuielilor cu salariile și pentru achitarea concediilor medicale, pentru care CNAS nu a mai avut bani de câteva luni, deși acestea au fost achitate de angajatori, salariaților.

Suplimentarea bugetului Sănătății a fost una dintre principalele priorități pe care Victor Costache le-a menționat la preluarea mandatului de ministru, precizând că aceasta este absolut necesară pentru derularea fără discontinuități a programelor de sănătate și asigurarea salariilor, având în vedere faptul că fondurile existente nu sunt suficiente până la sfârșitul anului. Declarațiile au fost susținute și de premierul Ludovic Orban, având darul de a stârni îngrijorare în rândul personalului medical, care a aflat cu această ocazie ca „nu mai sunt bani de salarii”.

 

Câteva zile mai târziu, ministrul Victor Costache a liniștit apele, anunțând că a avut o întâlnire cu ministrul de Finanțe pe tema rectificării bugetare și dând asigurări că personalul din sistemul sanitar își va primi la timp salariul integral, iar angajatorilor le vor fi decontate facturile pentru concedii medicale.

Negocierile au dat rezultatul scontat, ministerul urmând să beneficieze de o alocare suplimentară de aproape 3 miliarde de lei. În același timp, transferurile pentru echilibrarea bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate vor fi suplimentate cu 3,12 miliarde de lei și vor scădea cheltuielile bugetare ca urmare a gradului de execuţie a cheltuielilor, precum şi a necesarului estimat a se plăti până la finele anului. „S-au identificat economii în principal la cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-97 milioane lei), proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) şi cheltuieli de personal (-28 milioane lei)”, se arată în proiectul de ordonanță.

Va fi suplimentat și bugetul Ministerului Muncii, cu 3,98 de miliarde de lei, bani ce vor fi folosiți și pentru plata drepturilor de asistență socială precum pensii, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului etc.

 

În ceea ce privește plata indemnizațiilor de handicap, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că administrațiile locale vor primi bani necesari în acest sens. Acesta a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociațiilor Comunelor din România, care au solicitat cu această ocazie și achitarea sumelor cheltuite de administrațiile locale pentru plata indemnizațiilor de handicap, care se ridică la un total de 200 de milioane de lei, până la sfârșitul anului.

În contextul realizării proiectului rectificării bugetare pe acest an, prim-ministrul a precizat că s-a avut în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunităţile locale, respectiv asigurarea cofinanţării necesare pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a celor de care beneficiază însoţitorii acestor persoane și acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcţionarea serviciilor curente oferite cetăţenilor de către administraţia locală” se arată într-un comunicat la Guvernului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*