Pensionarii cărora li s-au reținut asigurări la sănătate încep să-și primească banii înapoi

2 martie 2023 | 0 comentarii |

Contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută pensionarilor anul trecut va fi restituită  „din oficiu”,  lunar, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

 

Pensionarii cărora li s-au reținut, anul trecut, contribuții de asigurări sociale de sănătate, ca urmare a adotării OUG 130/2021, prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar, își vor primi banii înapoi, oodată cu pensia, începând cu această lună, după ce Curtea Constituţională a decis, pe 15 decembrie 2022, că mai multe prevederi din respectiva ordonață sunt neconstituţionale.

În consecnță, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.138 din 17 februarie 2023, restituirea acestor sume și modalitatea în care vor ajunge la beneficiari.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate, reținută din veniturile din pensii în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022, aferentă perioadei 1 ianuarie – 27 decembrie 2022, va fi restituită  «din oficiu»,  lunar, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024”, transmite Casa Județeană de Pensii Buzău, printr-un comunicat.

Restituirea eşalonată a contribuției de asigurări sociale de sănătate se aplică şi în cazul hotărârilor judecătoreşti devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022 – 28 februarie 2023, menționează sursa citată.

 

Așadar, buzoienii cărora li s-au reținut din pensii contribuții la sănătate încep să-și primească banii înapoi, iar „în cursul termenului precizat mai sus, respectiv 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, precizează CJP Buzău.

Plata sumelor se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative.

Prin excepție, „măsura de restituire a contribuției de asigurări sociale de sănătate nu vizează persoanele cărora li se aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022”, se menționează în comunicat.

În cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite se va efectua către moştenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se afla titularul dreptului la data decesului.

 


Adaugati un comentariu


 

*