Instruiri anticorupție la Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a demarat acțiuni de instruire a echipelor de conducere din spitale, direcțiile de sănătate publică și serviciilor de ambulanță, de către specialiști din cadrul Agenției Naționale de Integritate și din alte instituții.
Corupția și faptele de încălcare a eticii profesionale din Sistemul public de Sănătate din România continuă să se manifeste și ies la iveală în urma unor anchete oficiale, în ciuda creșterilor salariale consistente din ultimii ani și a îmbunătățirii condițiilor de acordare a actului medical. Din dorința de a preveni astfel de fapte, Ministerul Sănătății a demarat o serie de acțiuni ce vizează instruirea reprezentanților conducerilor spitalelor și instituțiilor medicale, cu ajutorul unor specialiști din cadrul Agenției Naționale de Integritate și din alte instituții cu rol în prevenirea și combaterea faptelor și actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale.
„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat, prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
La primele activități de prevenire, organizate prin Serviciul de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății, au participat managerii unităților medicale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, directorii executivi ai direcțiilor de sănătate publică (DSP) județene și managerii serviciilor de ambulanță, urmând ca astfel de sesiuni de informare și instruire să fie organizate și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.
„În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității și de reducere a vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar a fost unul dintre obiectivele acestor acțiuni”, iar participanții la cursuri au primit sarcina de a transmite, ulterior, informațiile primite, personalului din subordinea lor, informează Ministerul Sănătății.
Prezentările care au avut loc în cadrul acțiunilor organizate de Ministerul Sănătății au fost susținute de specialiști din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri.
Potrivit Ministerului Sănătății „activitățile de prevenire a corupției urmează să aibă un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar”.
Ministerul reamintește că solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie fapte de natură penală.