Comisia Europeană vrea să elimine inegalitățile în materie de cancer în statele membre

4 februarie 2023 | 0 comentarii |

Prin Planul European de Combatere a Cancerului, „acest lucru poate fi realizat numai prin abordarea decalajelor inacceptabile pe care le vedem astăzi în cadrul UE”, toți pentru pacienții cu cancer și familiile acestora, a declarat comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară.

 

Stella Kyriakides

Cu prilejul conferinței Echitate, excelență și inovație – îngrijire modernă a cancerului pentru toți, Planul european de combatere a cancerului – eradicarea inegalităților în cadrul îngrijirii oncologice, organizată de Președinția Suedeză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană în preambulul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului 2023, comisarul european pentru sănătate și sigutranță alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că „depășirea inegalităților în materie de cancer în UE va fi o provocare. Dar cred că, dacă identificăm și înțelegem unde se află disparitățile, șansele noastre de reușită sunt mult mai mari”.

Planul European de Combatere a Cancerului a fost prezentat în mijlocul pandemiei de coronavirus, cea mai grave crize de sănătate publică din timpurile moderne, care a avut un impact negativ semnificativ asupra prevenirii și îngrijirii cancerului, făcând ca urgența de a acționa să fie și mai mare. „În doi ani, Planul de luptă împotriva cancerului a trecut de la un proiect la acțiuni concrete, realizând în mod activ numeroasele sale priorități și inițiative susținute de investiții financiare fără precedent. Una dintre inițiativele emblematice este primul Registru european al inegalităților în materie de cancer, care reflectă ambiția de a înțelege, de a aborda și, mai ales, de a reduce inegalitățile în materie de cancer între statele membre și de a direcționa mai bine investițiile la nivelul UE și la nivel national”, a subliniat Kyriakides.

 

Paticipanti la conferinta

Una din patru vieți se pierd în UE din cauza unei boli oncologice, iar „cancerul pulmonar rămâne de departe cea mai frecventă cauză de deces prin cancer. Ceea ce este și mai îngrijorător este diferența de două ori mai mare în ceea ce privește mortalitatea prin cancer în UE”, a atras atenția comisarul european, amintind totodată că „pentru prima dată în ultimii 20 de ani, avem recomandări noi, moderne, bazate pe date științifice pentru depistarea cancerului la nivelul UE. Acestea includ o mai bună orientare și o extindere a screeningului de rutină, acoperind șase tipuri de cancer care reprezintă peste jumătate din totalul cazurilor de cancer și al deceselor din motive oncologice în UE. Vom avea o șansă reală de a face diferența, iar punerea în aplicare este esențială și vom monitoriza îndeaproape”, a declarat Stella Kyriakides.

Referitor la „ambițiile Planului de luptă împotriva cancerului” pentru anul viitor, comisarul european a afirmat se vor fi 30 de acțiuni și inițiative aflate deja în curs de realizare, între care două privind prevenirea, o nouă recomandare privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, precum și măsuri pentru realizarea unor medii fără fum de țigară, pentru a contribui la realizarea obiectivului de a avea o Generație fără tutun până în 2024. O altă componentă importantă este accesul la servicii financiare, iar prin „îmbunătățirea în materie de depistare precoce, tratament și îngrijire, tot mai mulți europeni supraviețuiesc cancerului”, a mai spus Kyriakides.

 

Pe de altă parte, cei care au câștigat lupta cu cancerul luptă pentru dreptul lor „de a fi uitați, astfel încât istoricul lor medical să nu mai constiue „o barieră în calea accesului la asigurări și servicii financiare, chiar și după zeci de ani de la remisiune. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Dorim să schimbăm această situație și vom lucra cu mediul de afaceri la un cod de conduită pentru a ne asigura că progresul medical remarcabil din ultimii ani este pe deplin recunoscut. Unele state membre încorporează deja dreptul de a fi uitat în legislațiile lor naționale”, a atras atenția Stella Kyriakides.

În plus, noile norme UE privind creditele de consum, ce urmează a fi adoptate în curând, vor avea aceeași abordare – „făcând încă un pas împotriva inegalității în acest domeniu, în mod egal și în întreaga UE. O corporație globală pentru combaterea cancerului este esențială și suntem la începutul discuțiilor privind cooperarea cu US Cancer Moonshot. Cred cu tărie în colaborarea pentru a aduce schimbări și în domeniul cancerului la nivel global. În prezent, suntem în curs de înființare a unui grup operativ UE-SUA în domeniul sănătății, iar aceste discuții vor avea un impact asupra pacienților la nivel mondial”, a mai declarat Kyriakides.

 

Sursă foto: Stella Kyriakides/Twitter

 


Adaugati un comentariu


 

*