Spitalul Militar Central ar putea trece în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării

2 martie 2023 | 0 comentarii |

Mai mulţi deputaţi de la PSD propun, într-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, trecerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării Naţionale.

 

Printr-un proiect legislativ depus la Parlamentul României, 107 deputaţi social-democraţi propun modificarea şi completarea Legii nr.346/2006, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, prin care Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) din București ar urma să treacă în subordinea nemijlocită a Ministerului Aprării Naționale (MApN), condus la ora actuală de social-democratul Angel Tilvăr.

Potrivit inițiatorilor, între care și cei 4 deputați PSD de Buzău, Marcel Ciolacu, Romeo Lungu, Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș, „actualul context militar de pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice implică o reconsiderare a importanţei rolului pe care îl au structurile din domeniul militar sanitar, prin prisma asigurării refugiaţilor proveniţi din Ucraina la serviciile medicale. Misiunile cu grad ridicat de complexitate şi risc, aflate într-o continuă transformare şi diversificare, încredinţate Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, ca spital cu rol strategic în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, în calitate şi de spital universitar, de urgenţă, regional de nivel ROL 4, din punct de vedere al standardelor NATO, impun prevederea acestuia în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării Naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

 

Semnatarii menţionează că, în perioada noiembrie 2016 – mai 2020, Spitalul Militar Central a mai funcţionat în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării, iar atunci acesta „s-a dezvoltat, atât din punct de vedere al creşterii calităţii actului medical reliefat în trendul ascendent al adresabilităţii, a modernizării infrastructurii şi de suport, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de cercetare în domeniul medical”. De asemenea, se apreciază că trecerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării Naţionale reduce lanţul decomandă, implicit birocraţia.

În subordinea nemijlocită ministrului Apărării Naţionale se mai regăsesc Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”, grupul consilierilor, cabinetul ministrului, Direcţia instanţelor militare, purtătorul de cuvânt, structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale – Statul Major al Apărării, Direcţia generală de informaţii a apărării, Direcţiile generale pentru armamente, resurse umane, financiar-contabilă, juridică, audit intern, de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor, Secretariatul general, Departamentele pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale şi pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Corpul de control şi inspecţie.

 

În prezent, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) este o structură subordonată Direcţiei Medicale a Statului Major al Apărării, subordonată nemijlocit ministrului Apărării Naționale.

Spitalul Militar Central este unitate medico-militară cu un nivel de competenţă ridicat, care asigură asistenţă medicală la nivel regional, deservind populaţia din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din alte judeţe, potrivit infrastructurii tehnice, umane şi de suport logistic de care dispune.

Principala misiune a spitalului este furnizarea asistenţei medicale de specialitate, atât pe timp de pace, cât şi de război, în situaţii de criză pentru personalul militar, civil şi membrii familiilor acestora, precum şi pentru răniţii şi mutilaţii din teatrele de operaţii, pensionarii militari şi veteranii de război, din formaţiunile militare aflate în aria de responsabilitate.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, după care va fi transmis la Senat, care în acest caz este for decizional.

 


Adaugati un comentariu


 

*