Ziua Mondială a Auzului, o zi în care conștientizăm importanța sănătății auzului

3 martie 2023 | 0 comentarii |

Unul din 10 români suferă de pierderea auzului, iar la nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficiență de auz invalidantă. 

 

Ziua Mondială a Auzului este marcată anual, în ziua de 3 martie, cu scopul de a crește conștientizarea privind modul de prevenire a surdității și a pierderii auzului și promovarea îngrijirii auzului și a sănătății urechii, în întreaga lume. Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi (decizia a fost luată la prima Conferință internațională privind prevenirea deprecierii auzului și restabilirea acestuia, care a avut loc la Beijing, China, în anul 2007), iar anual se stabilește o temă asupra căreia se atrage atenția că sănătatea auzului trebuie și poate fi menținută prin acțiuni de prevenție și tratament corespunzătoare, la orice vârstă.

În anul 2023, marcarea Zilei Mondiale a Auzului urmărește atragerea atenției factorilor de decizie guvernamentali și a societății civile asupra recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind: integrarea îngrijirilor pentru sănătatea urechii și a sistemului auditiv în asistența medicală primară; sensibilizarea furnizorilor din asistența medicală primară asupra nevoilor persoanelor cu pierderi ale auzului și patologii ale urechii; informarea persoanelor despre importanța îngrijirii urechii și a auzului și încurajarea lor de a accesa serviciile medicale specializate în acest domeniu.

 

Pierderea auzului este considerată una din cele mai frecvente forme de invaliditate senzorială din lume, la ora actuală.Problemele de auz și sănătate a urechii sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite în comunitățile din întreaga lume și mai ales în țările în care populația are are acces limitat la servicii medicale și intervenții specifice care pot corecta deficiențele de auz generate de patologiile ORL. 

În România, 1 din 10 persoane suferă de pierderea auzului. Cauzele care pot duce la pierderea auzului pot fi congenitale (existente la naștere) sau dobândite (după naștere pe parcursul vieții). Orice tip de leziune la nivelul aparatului auditiv poate duce la apariția unor deficiențe de auz și numai o parte dintre afecțiunile aparatului auditiv pot fi tratate medicamentos sau chirurgical, în timp ce altele pot fi corectate cu ajutorul protezelor auditive.

La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar aproape 430 de milioane dintre aceștia prezintă o deficiență de auz invalidantă (9% – copiii până la 15 ani; 46% – persoane peste 65 ani; 45% – persoane apte de muncă). Marea majoritate a acestora locuiesc în țări cu venituri mici și medii și, de obicei, nu au acces la serviciile și intervențiile specifice patologiilor de care suferă. OMS avertizează că numărul persoanelor care experimentează diferite grade de hipoacuzie ar putea crește la 2,5 miliarde până în 2050, iar 1,1 miliarde de tineri riscă să își piardă auzul din cauza volumului ridicat al muzicii ascultate la căști.

 

Cele mai frecvente trei cauze ale scaderii auzului sunt pierderea auzului conductiv, pierderea auzului neurosenzorial și pierderea auzului mixt, iar fiecare dintre acestea este favorizată de diferiți factori specifici. Neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului înseamnă o creștere a numărului persoanelor afectate și, în final, duce la costuri anuale globale mai mari, estimate, la ora actuală, la 980 de miliarde de dolari.

Din păcate, prevalența pierderii auzului este așteptat să crească în următoarele decenii, din cauza schimbării demografice a populației, a creșterii expunerii la factori de risc (zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente, traume la nivelul rechii sau a craniului), precum și din cauza persistenței unor afecțiuni ale urechii, netratate (otită medie, infecții, alergii etc.). Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, iar persoanele ce prezintă deficiență de auz pot beneficia de intervenții oportune și corespunzătoare patologiei.

 

CITEȘTE ȘI: Știi și câștigi sănătate: Sistemul auditiv

 

La copii, 60% dintre cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin strategii corespunzătoare de sănătate publică (îmbunătățirea îngrijirii materne pe parcursul sarcinii și în perioada perinatală, screening-ul auditiv, imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei, gestionarea precoce a otitei medii etc.). Hipoacuzia este relativ frecventă în rândul copiilor. 

Aproximativ 1,7% dintre aceștia au probleme de auz, iar pierderea permanentă este constatată la mai mult de 5 din 1.000 de copii. Copiii pot suferi de pierderea auzului în orice moment – de la naștere până în copilăria târzie. Deși poate exista o componentă genetică, cei mai mulți copii cu hipoacuzie se nasc în familii care nu au antecedente de probleme auditive. 

Scopul programelor de testare și intervenție timpurie în cazul afecțiunii de hipoacuzie la copii este de a identifica, diagnostica și acționa din timp. Desfășurarea ideală a acestui proces presupune depistarea până la vârsta de șase săptămâni, diagnosticarea până la vârsta de patru luni și începerea intervenției până la vârsta de opt luni, în cazul bebelușilor. Rolul medicului pediatru și al specialistul ORL sunt esențiale în depistarea precoce a unor deficiențe auditive.

 

Peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare. Integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății auzului și a urechii în serviciile de îngrijire medicală primară este posibilă prin formarea și consolidarea capacităților de la acest nivel. Astfel, o implementare eficientă a strategiilor dovedite pentru prevenirea pierderii auzului și reabilitarea acestuia, implementarea unui număr de măsuri de sănătate publică, inclusiv integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății urechii și a auzului extinse și de înaltă calitate în sistemele naționale de sănătate, reprezintă soluții pentru diminuarea impactului acestor afecțiuni, atât la nivel individual cât și la nivel de societate. 

Pentru a oferi un instrument care să sprijine consolidarea capacității de intervenție în problematica auzului, cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului 2023, Organizația Mondială a Sănătății va lansa un nou „Manual de instruire primară pentru îngrijirea sănătății urechii și a auzului”, împreună cu manualul formatorului, precum și alte resurse utile la nivelul comunității.

 

Sfaturi pentru îngrijirea și igiena urechii

 

* Nu trebuie să avem urechea umedă, pentru că într-un mediu umed se pot dezvolta ciuperci, care vor creea o serie de probleme urechii. Dacă la duș a intrat apă în ureche, aceasta trebuie indepărtată, fie cu un colt al prosopului, fie cu betișorul pentru ureche. Atenție, utilizarea incorectă a bețișoarelor de ureche pot împinge dopurile de cerumen și pot provoca chiar traumatisme ale canalului urechii.

* Toaleta urechii se face la 2- 3 zile, nu spălăm în fiecare zi urechea, pentru că secreția ceruminoasă are un rol de protectie. O ureche care „fabrică” ceară este o ureche care „funcționează bine”. Mișcările maxilarului vor îndepărta cerumenul în mod natural, iar eventualele acumulări pot fi îndepărtate de un specialist.

* Evitați să mergeți în cluburi unde muzica este foarte tare! Foarte multe persoane, din cauza expunerii la sunete puternice, rămân cu un anumit zgomot în urechi, chiar daca nu-și pierd auzul.

* Nu introduceți obiecte în ureche (agrafe, scobitori). Acestea pot răni canalul auditiv, se pot rupe sau chiar  pot afecta timpanul.

* Evitați folosirea spray-urilor pentru urechi și nu picurați în ureche lichide și substanțe, uleiuri pe bază de plante ori alte remedii naturale.

* Nu apelați la remedii și tratamente acasă, fără recomandarea unui medic, pentru tratarea afecțiunilor urechii.

* Evitați înotul în apa murdară.

* În cazul în care urechea supurează sau dacă vi se pare că nu mai auziți bine, ori cei din jur vă semnalează că aveți o problemă cu auzul, trebuie să mergeți la medic, pentru a va face un control de specialitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*