Pericolul unei epidemii de gripa porcina in Romania este ca si inexistent

28 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii epidemiologi dau asigurari ca circulatia virusului AH1N1 este redusa pe teritoriul tarii noastre, in contextul in care in Ucraina a fost semnalat un val de imbolnaviri.

 

gripa porcinaA devenit aproape o traditie ca in fiecare an, in perioada sezonului rece, sa apara zvonuri alarmiste despre iminenta izbucnirii unor epidemii specifice, provocate de virusi agrsivi care pot ucide in cateva zile pacientii infectati. Din acest punct de vedere, nici actualul sezon nu a facut exceptie, in contextul temperaturilor scazute din ultima perioada si a unui val de imbolnaviri semnalat peste granita, in Ucraina, incepand sa circula din nou pe bursa zvonurilor informatii cu privire la iminenta unei noi epidemii de gripa porcina „importata” de la ucrainieini.

Pana ca informatiile alarmiste sa se propage, medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a organizat o conferinta de presa la Institutul Matei Bals pentru a linisti spiritele si a prezenta situatia reala si actuala imbolnavirilor provocate de virusul AH1N1, cel care porvoaca asa-numita „gripa porcina”. Inca din start, medicul specialist a precizat ca nu sunt motive de ingrijorare in privinta izbucnirii unei epidemii provocate de acest virus, a carui circulatie este redusa in Romania, la acest moment.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila a precizat ca pana acum, in Romania au fost inregistrate doar 12 cazuri de gripa, majoritatea provocate de virusul AH1N1. Numarul imbolnavirilor este mai redus decat cel din sezonul precedent iar circulatia virusului este mai redusa, asa ca in niciun caz nu trebuie facuta o comparatie intre ce se intampla in Romania si situatia din Ucraina, unde virusul a provocat un val de imbolnaviri. „Pana in momentul de fata, la nivel national, au fost diagnosticate 12 cazuri de gripa, marea majoritatea AH1N1. Este virusul care circula pe continentul european in masura cea mai mare si care in Ucraina a produs un numar mai mare de imbolnaviri. Noi nu avem nimic in plus de facut fata de situatia de saptamana trecuta. In continuare, recomandam masurile de preventie specifice, respectiv vaccinarea sa continue, ea poate continua si in cursul acestei luni din cauza contextului epidemiologic din Romania” este declaratia facuta de medicul specialist, ca raspuns la intrebarea privind masurile speciale de protectie care trebuie luate in contextul epidemiei de gripa din tara vecina. Dr. Alexandru Rafila a mai adaugat ca trebuie sa se vaccineze in mod deosebit persoanele care calatoresc in aceasta perioada in Ucraina, precizand ca vaccinul antigripal contine exact antigenele necesare prevenirii infectiei cu virusul AH1N1.

 

ebolaPresedintele Societatii Romane de Microbiologie a vorbit si despre riscurile raspandirii in Romania a temutului virus Zika, a carui prezenta a fost confirmata in mai multe state europene. Acesta a precizat ca este vorba de un virus care produce imbolnaviri in zona tropicala a celor doua Americi, in momentul de fata, iar singurele cazuri care ar putea aparea in Romania ar putea fi „de import”, reprezentate de cetateni care au calatorit de curand in acele zone. „Nu vor avea posibilitatea sa fie transmise sustinut in populatia din aceasta zona geografica. Nu cred ca putem discuta de un pericol in momentul de fata. Virusul este transmis de un tantar, habitatul lui obisnuit este in zonele tropicale. In timpul sezonului rece, sa discutam despre o astfel de problema, cu siguranta nu este cazul”, a mai explicat dr. Alexandru Rafila. De altfel, acesta a mai precizat si ca asocierea acestui virus cu cresterea cazurilor de microcefalie in tarile afectate reprezinta doar o supozitie, neavand niciun suport stiintific. Aceasta asociere s-a facut doar pe baza unei constatari conform careia, odata cu cresterea numarului de cazuri de infectie cu virusul Zika, a crescut si numarul mamelor care au nascut copii cu microcefalie.

 

gripaDincolo de toate aceste probleme, situatia la nivelul judetului Buzau referitoare la infectiile respiratorii s-a mai ameliorat fata de saptamana precedenta. In continuare, nu s-a inregistrat niciun caz de gripa in judet, iar numarul virozelor si pneumoniilor a scazut, dupa ce, in ultimele doua saptamani, s-au inregistrat cresteri semnificative.

Astfel, in perioada 18-24 ianuarie, in judet au fost inregistrate 1.573 de cazuri de viroze, fata de 2.049 saptamana trecuta, iar numarul pneumoniilor a scazut de la 658 la 549. In continuare, cei mai afectati au fost copiii cu varste pana in 14 ani, cele mai multe imbolnaviri inregistrandu-se pe segmentul de varsta 5-14 ani, iar cele mai putine, in randul copiilor care nu au implinit inca un an.

Campania de vaccinare antigripala a continuat fara sincope, din totalul de 13.070 de doze distribuite la nivelul judetului, fiind administrate pana pe 24 ianuarie 9.519.


Adaugati un comentariu


 

*