Spune si tu „STOP Cancerului de col uterin”!

28 ianuarie 2016 | 1 comentariu |

Medicii specialisti atrag atentia ca aceasta afectiune este a treia cea mai frecventa forma de cancer la femei la nivel global. In Europa, 60.000 femei sufera de aceasta boala, iar jumatate dintre ele mor in fiecare an.

 

cancer de col uterinCu ajutorul tau aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!” – este indemnul cu care Asociatia Europeana pentru Cancerul  Cervical (ECCA) doreste sa sensibilizeze opinia publica si in special femeile, astfel incat sa constientizeze faptul ca prin  Programele organizate de screening a cancerului de col uterin se pot preveni pana la 80 % dintre cazurile de imbolnavire, iar vaccinarea impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) in perioada adolescentei poate reduce rata dezvoltarii cancerului de col uterin mai tarziu.

Daca e posibil sa prevenim aproape fiecare caz, atunci de ce in fiecare an in Europa, 60.000 de femei dezvolta un cancer de col uterin, mai mult de 225.000 traiesc cu aceasta boala (primind tratament sau nu), iar alte peste 30.000 de femei decedeaza de aceasta maladie?

Sunt intrebari la care specialistii raspund ca multe tari nu dispun inca de programe eficiente de screening cervical si vaccinare contra HPV, iar locuitorii lor nu au acces la acest gen de programe, dar chiar si acolo unde aceste programe sunt disponibile, multe femei nu au fost informate despre importanta lor si nu le folosesc.

 

stop cancer uterinIn Romania, potrivit celor mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Cancer Country Profile 2014), cancerul de col uterin ucide anual aproximativ 2.000 de femei, iar incidenta acestei afectiuni (numarul de imbolnaviri) este dubla. La nivelul judetului Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de DSP, la sfarsitul anului trecut, in evidenta medicilor oncologi erau 933 de cazuri de cancer de col uterin (417-urban, 516-rural). Numai anul trecut au fost depistate 71 de femei cu aceasta boala, dintre care doar 13 erau in stadii vindecabile, celelalte fiind depistate tardiv. Tot anul trecut, din cauza acestei boli au decedat 49 de buzoience.

In acest context, in Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Campania de prevenire a acestei afectiuni se deruleaza, anul acesta, sub sloganul „STOP cancerului de col uterin”. Cu acest prilej este promovat simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Intelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.

Se doreste astfel constientizarea importantei prevenirii cancerului de col uterin in randul femeilor de toate varstele si incurajarea adolescentelor si tinerelor de a se vaccina, pentru prevenirea acestei afectiuni grave.

Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, asigura coordonarea la nivel national a campaniei, iar la nivelul judetului Buzau, coordonarea este asigurata de Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sanatate publica la nivelglobal si european, care in Romania este a patra cauza de mortalitate, dupa cancerul mamar, colorectal si cel pulmonar, dar prima in randul femeilor tinere, intre 15 si 44 de ani. „Este evident ca una dintre prioritatile actuale in lupta impotriva cancerului de col uterin este sa ne asiguram ca populatia, politicienii si furnizorii de servicii medicale inteleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin. In scopul constientizarii acestei probleme de sanatate publica si de imbunatatire a nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansata, incepand cu anul 2007, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care anul acesta este la a 10-a editie si se desfasoara in perioada 24-30 ianuarie”, explica dr. Ioan Dragusin, seful Compartimentului de Evaluarea si Promovarea Sanatatii din cadrul DSP Buzau.

Medicul a mai precizat ca in cadrul Programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, 4.526 de femei au primit formularele a-si efectua testul Babes-Papanicolau. La nivelul Laboratorului de anatomopatologie din cadrul Spitalului Judetean Buzau, care coordoneaza aceast program la nivelul judetului, 3.982 dintre acestea au fost depistate negativ in urma testului si au fost reprogramate peste 5 ani pentru o noua evaluare, iar 475 dintre femeile testate au fost depistate pozitiv in urma investigatiilor si au fost incluse in programul de terapie.

 

vaccin Cu prilejul „Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”, Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie a lansat  Proiectul „Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”, care urmareste informarea opiniei publice cu privire la rolul si importanta vaccinarii.

Proiectul se va derula timp de un an, in cabinete medicale individuale, cabinete medicale scolare, spitale cu profil maternitate, dar si alte spatii publice.  Potrivit initiatorilor Proiectul isi propune sa promoveze o Campanie de sustinere a vaccinarii cu accent pe sanatatea copilului si a tinerilor, o campanie de informare si constientizare a publicului, organizarea unui «Centru de Informare si Consiliere Vaccinală» on-line, dar si dialogul structurat al medicilor si parintilor cu autoritatile. Prin intermediul centrului va fi promovata educatia pentru sanatate, vor fi prezentate date privind vaccinurile, calendar, reactii, proceduri si alte informatii de interes, precum cresterea incidentei anumitor boli care ar putea fi limitata prin vaccinare (diseminarea de informatii pertinente, documentate stiintific si onest raspunzand celor mai frecvente intrebari)”, se explica intr-un comunicat de presa remis de CMR.

 

Screeningul poate salva vieti

Screeningul poate salva vieti

Programul de testare gratuita pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat in 2012, continua si in 2016. Una dintre prioritatile Guvernului Ciolos in ceea ce priveste Sanatatea este si „Dezvoltarea Medicinii Preventive si a educatiei medicale a populatiei”, care cuprinde „Elaborarea si aprobarea unui plan multianual privind promovarea unui stil de viata sanatos – Educatie pentru Sanatate”, in valoare de 1.000.000 lei si „Profilaxie primara si secundara, screening cancer col uterin”, in valoare de 11.000.000 de lei. Astfel, toate femeile din Romania si deci, si din judetul Buzau, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, care nu au diagnosticul confirmat, pot cere de la medicul de familie o trimitere catre medicii ginecologi inscrisi in program, pentru a face gratuit testul Babes-Papanicolau, indiferent de statutul de asigurat pe care il au.

Potrivit ministrului Sanatatii, Patriciu Achiams-Cadariu, in cadrul Programului national gratuit de depistare a cancerului de col uterin, in momentul de fata, exista 88 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes-Papanicolau si 6.000 de medici de familie participa in acest moment in program.

 

cancer uterin sau ovarian Medicii apreciaza ca metoda screeningului si vaccinarea impotriva infectiei cu virus HPV, considerat responsabil de declansarea cancerului de col uterin vor conduce la reducerea numarului de imbolnaviri si mai ales de decese.

Medicul Adrian Streinu-Cercel  a precizat ca la 60 de luni de la primul contact sexual, intre 60 si 70% dintre adolescente au infectie cu HPV, de aceea vaccinarea este cea mai eficienta medoda de prevenire a imbolnavirii.

Infectiile cu HPV sunt, de obicei, asimptomatice. In momentul in care se ajunge la aceste simptome este deja prea tarziu. HPV este un virus care da cancerul de col uterin. Se mai intalneste in cancerul de vulva si de vagin, cancerul de penis, cancerul la nivelul gurii si la nivelul orofaringelui. Una din tulpini da papilomatoza de curent a nou-nascutului in urma careia nou-nascutul moare, sufocandu-se. Persoana infestata cu HPV, indiferent daca este femeie sau barbat, are la dispozitie un an sa se decida ce face cu virusul. In momentul in care virusul HPV face si cancer, atunci devine infectie persistenta.Cancerul nu este ereditar, ci cauzat de virusul HPV. HPV 16 si 18 genereaza doua tipuri de leziuni canceroase, respectiv, cancerul cu celule scoamoase si cancerul genocarcinom. Pe langa HPV se mai adauga si alti factori precum anticonceptionalele orale si fumatul. Fumatul asociat cu HPV conduce mai repede la aparitia leziunilor canceroase. Vaccinarea alaturi de screening poate reduce si mai mult povara generata de cancerul de col uterin. Vaccinarea adolescentelor impotriva HPV16 si 18 insotita de screening va reduce incidenta cancerului de col uterin cu 94%”, a explicat dr. Streinu-Cercel.

 Comentarii (1)

  1. DAN spune:

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE. SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU. SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE. DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI. FITI MAI DESTUPATI LA MINTE. ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA. NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI … PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI. CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE.

Adaugati un comentariu


 

*