Sportul si cafeaua reduc riscul de cancer uterin

12 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Cercetatorii britanici de la Imperial College din Londra au descoperit  ca riscul de cancer de col uterin poate fi redus prin dieta, exercitii fizice si, probabil, prin consumul de cafea, relateaza Agerpres, citand un studiu publicat miercuri, de BBC.

 

cafeaua si miscareaAproape jumatate din cazurile de cancer uterin din Regatul Unit – circa 3.700 pe an – ar fi putut fi prevenite prin mentinerea siluetei si printr-o activitate fizica de cel putin 30 de minute pe zi, care permite mentinerea unei greutati corporale sanatoase, sustin cercetatorii britanici de la Imperial College din Londra, pe baza rezultatelor unui studiu recent.

Un alt studiu, al World Cancer Research Fund, indica, de asemenea, ca riscul de cancer s-ar putea reduce prin consumul de cafea. Expertii spun insa ca nu exista inca dovezi suficiente pentru a recomanda consumul de cafea in scop preventiv sau terapeutic.

Simptomele de cancer de col uterin constau in sangerari vaginale neobisnuite sau scurgeri si, mai putin frecvent, dureri in partea inferioara a abdomenului sau in timpul actului sexual. Cancerul de endometru – cancerul mucoasei uterine – este pe locul al patrulea in ce priveste toate tipurile de cancer la femei in Regatul Unit.

In prima analiza globala din 2007, cercetatorii de la Imperial College din Londra au strans si examinat rezultatele cercetarilor stiintifice privind cancerul de endometru si au facut o legatura cu dieta, activitatea fizica si greutatea corporala.

Studiul a scos in evidenta faptul ca circa 3.700 de cazuri puteau fi prevenite anual daca femeile erau active timp de 38 de minute pe zi si daca-si mentineau o greutate corporala sanatoasa.

In Regatul Unit, doar 56 % dintre femei respecta recomandarile de a fi active fizic cel putin 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, si numai 39 % au o greutate corporala sanatoasa.

cancer uterin sau ovarian In Romania, zilnic mor din cauza cancerului de col uterin, sase femei, statisticile europene clasandu-ne pe primul loc la mortalitatea prin aceasta afectiune incurabila, din cauza depistarii tardive.  Nici Buzaul nu face exceptie de la aceasta regula, astfel ca in 2011 au murit din cauza cancerului uterin 35 de buzoience, iar in 2012, alte 40 de decese au avut drept cauza aceasta boala nemiloasa.

Ministerul Sanatatii a demarat, anul trecut, in scopul prevenirii si depistarii precoce a acestei afectiuni, care in prima faza este tratabila, Programul de screening de cancer de col uterin, prin testul Babes-Papanicolaou, iar acest program se va desfasura timp de cinci ani, rpin intermediul medicilor de familie, al medicilor ginecologi din ambulatoriu si din maternitati si prin laboratoarele de analize citologice acreditate..


Adaugati un comentariu


 

*