Alaptatul la san reduce riscul de cancer ovarian cu pana la 90 la suta

15 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de cercetatori australieni arata ca femeile care isi alapteaza copiii la san isi protejeaza totodata ovarele, riscul dezvoltarii tumorilor reducandu-se cu 63 pana la 91 la suta.

 

O cercetare stiintifica recenta, realizata de cercetatori australieni, privind factorii de risc in cazul cancerului ovarian, arata ca tinerele mamici care si-au alaptat la san bebelusii, cel putin timp un an, prezinta un risc de a dezvolta tumori ovariene cu 63% mai mic decat cele care au preferat alaptatul artificial al copiilor lor. Acelasi studiu mai arata ca riscul se reduce progresiv, cu cat sunt alaptati la san mai multi copii. Astfel, in cazul mamicilor care au alaptat natural trei copii, timp de 31 de luni, riscul de cancer s-a redus cu 91%.  

Concluziile studiului au fost publicate in revista „American Journal of Clinical Nutrition” si preluate de TopSante.com, realizandu-se pe un esantion de aproximativ 950 de femei, impartit in doua grupuri: unul format din 493 de tinere aflate in atentia medicilor cu risc de tumora ovariana, si al doilea, format din 472 de femei cu varste similare, perfect sanatoase, care si-au alaptat bebelusii la san o perioada indelungata. Cele care au alaptat un copil, timp de 13 luni, au prezentat o reducere a riscului cu 63 la suta fata de cele care si-au alaptat copilasii mai putin de 7 luni. Efectul protector se multimplica insa proportional cu numarul copiilor alaptati la san si perioada de alaptare. Astfel, in cazul mamicilor care au alaptat trei copii, timp de 31 de luni, riscul s-a diminuat cu 91%.

Potrivit cercetatorilor, alaptarea protejeaza ovarele pentru ca adesea stopeaza ovulatia in timpul careia, mai ales in  cazul femeilor trecute de o anumita varsta, exista riscul dezvoltarii unor celule mutante care degenereaza in cancer ovarian.  

Cancerul ovarian este una dintre principalele forme de imbolnavire prin cancer la femei, fiind a patra cauza de mortalitate a acestora prin cancer (in 2008 s-au inregistrat 3.000 de decese), dupa cele de san, colon si plamani. 230.000 de femei din intreaga lume sunt depistate anual cu aceasta maladie greu de tratat in faze avansate.


Adaugati un comentariu


 

*