Alergiile, influentate de luna nasterii

25 august 2012 | 0 comentarii |

Copiii nascuti primavara sunt alergici la polen, cei varatici nu se impaca de fel cu praful, iar in lunile de iarna, parul animalelor de casa devine dusmanul principal.

 

Spune-mi in ce luna te-ai nascut ca sa spun la ce esti alergic! V-ati gandit vreodata ca sensibilitatea la anumiti alergeni este influentata de luna nasterii? Medicul-jurnalist belgian Marleen Finoulst arata, intr-un articol publicat in revista Bodytalk, extras dintr-o lucrare a sa publicata despre alergii, ca un copil nascut primavara, in timpul sau inaintea infloririi peluzelor (februarie-iunie) si a copacilor (ianuarie-aprilie) prezinta un risc mai mare cu 25% de a dezvolta alergii la polenul acestora, fata de alti copii.

Cei nascuti in lunile mai, iunie si iulie au „sanse” crescute de a fi alergici la parful din casa, iar cine se naste in noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie prezinta un risc cu 20% mai mare de a dezvolta alergii la parul de animale de casa (caine sau pisica).

Medicul are si o explicatie stiintifica pentru asta: in primele luni de viata, sistemul imunitar al copilului este scazut si, pe masura ce se dezvolta, se „specializeaza” in producerea de anticorpi care sa neutralizeze atacurile venite catre organism din exterior. In primele sase luni de viata insa sistemul imunitar este inca imperfect si insuficient antrenat, asa ca riscul de a dezvolta reactii alergice la contactul cu organisme periculoase (virusi, bacterii etc.) este crescut.  

Cand în atmosfera exista mult polen, exista un risc crescut ca sistemul insuficient de matur al nou-nascutilor sa reactioneze inadecvat. Asa se dezvolta o alergie la polen”, spune medicul Finoulst, editor coordonator al  Bodytalk si al Roularta Media Grup (Roulartamedica).

Alergia este o reactie fizica la o substanta din mediu. Cand un bebelus intra in contact cu una dintre aceste substante, cunoscute sub numele de alergeni, fie prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, corpul sau priveste alergenul ca pe un invadator si incepe sa elibereze histamine si alte substante asemanatoare cu care se apara si care produc simptomatologia specifica alergiei: congestia (inflamatia) mucoaselor nazale si respiratorii, rinoreea (ii curge nasul tot timpul), durerea in gat, ochii congestionati sau pruritul cutanat (iritatii cu mancarimi ale pielii).

Tot medicii spun ca alaptatul la san al copilului, timp de cel putin sase luni, poate scadea riscul alergiilor in primii ani de viata.


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*