Sperante desarte pentru spitalele cu arierate

27 august 2012 | 0 comentarii |

Ministrul Cepoi spune ca banii de la rectificare vor fi folositi pentru acoperirea programelor de sanatate si acoperirea bugetelor spitalelor care nu mai au bani de salarii din septembrie .

 

Ministrul Sanatatii, dr, Vasile Cepoi, spune ca Ministerul Sanatatii va primi, la rectificarea bugetara aprobata saptamana trecuta, fonduri pentru acoperirea programelor de sanatate, plata spitalizarii si a salariilor pentru care bugetul aprobat pe anul in curs nu ajunge decat pana in septembrie, pentru achitarea datoriilor catre centrele de permanenta, precum si pentru anumite dotari, mentionand doar ca „avand in vedere importanta obiectivel;or mentionate, ele vor fi atinse”.

Ministrul a evitat insa sa spuna exact care va fi suma primita de ministerul pe care il conduce, in contextul in care asocietiile de pacienti se plang ca nu mai sunt bani pentru medicanente compensate, iar bolnavii sunt nevoiti, incepand cu luna august, sa-si cumpere o mare parte dintre medicamente.

Cepoi spune insa ca acolo unde se solicita redeschiderea unora dintre spitalele desfiintate, „ele vor fi deschise ca centre de sanatate functionale sau, acolo unde exista resurse suficiente si nevoia obiectiva de servicii medicale spitalicesti, se pot reactiva spitalele care au fost inchise”.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a mentionat la randul sau ca cele mai mari sume la rectificarea bugetara vor reveni Ministerului Muncii, Sanatatii si Administratiei pentru a-si achita arieratele, fara a mentiona insa si ce sume va primi fiecare dintre acestea.

Una peste alta, spitalele care au facturi restante de sute de miliarde de lei vechi si-au facut iluzii degeaba ca la aceasta rectificare bugetara vor primi macar o parte din arierate. Spitalul Judetean de Urgenta Buzau are, la ora actuala, datorii de peste 270 de miliarde de lei vechi, din care peste 70 de miliarde sunt facturi la cer au fost de mult depasite termenele de plata si in mare parte, furnizorii de utilitati au trecut la represalii, oprind serviciile, iar furnizorii de medicamente si materiale sanitare se intrec in procese in care isi revendica sumele restante.


Adaugati un comentariu


 

*